De voorwaarden
U kunt alleen aanvullend geboorteverlof opnemen, als voor u geldt:
- U bent in dienst bij een werkgever.
- U heeft eerst het standaard geboorteverlof opgenomen van 1 keer uw werkweek.
- Het kind is geboren op of na 1 juli 2020.
- U neemt het verlof op binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.
- U erkent het kind of u bent de partner van de moeder van het kind. U bent de partner van de moeder van het kind als 1 van de volgende situaties voor u geldt:
- U bent getrouwd met de moeder van het kind.
- U bent de geregistreerde partner van de moeder van het kind.
- U woont ongehuwd samen met de moeder van het kind en u deelt alleen met haar de kosten voor de woning en voor het huishouden.
Wie kan geen aanvullend geboorteverlof opnemen?
U kunt geen aanvullend geboorteverlof opnemen als u:
- werkloos bent;
- vrijwillig verzekerd bent;
- werkt als zelfstandige.
Heeft u gedeeltelijk een WW-uitkering, WIA-uitkering, Wajong-uitkering of Ziektewet-uitkering en werkt u gedeeltelijk in loondienst? Dan kunt u aanvullend geboorteverlof krijgen voor het deel dat u in loondienst bent. Houd er wel rekening dat de plichten die bij uw uitkering horen, blijven gelden tijdens het aanvullend geboorteverlof.
U krijgt een tweeling of een meerling
Als u een tweeling of een meerling krijgt, is de uitkering van het aanvullend geboorteverlof even hoog als de uitkering bij de geboorte van 1 kind: 70% van uw dagloon. Ook de duur van het verlof is gelijk: minimaal 1 week en maximaal 5 weken.
Uw dienstverband eindigt tijdens het aanvullend geboorteverlof
Heeft u een nieuwe werkgever? Dan kunt u verlof dat u nog niet heeft opgenomen, alsnog opnemen bij uw nieuwe werkgever. Uw uitkering blijft dan gelijk. U overlegt dit zelf met uw nieuwe werkgever.
Hoe berekenen wij het dagloon?
Het aanvullend geboorteverlof is 70% van uw dagloon. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier:
- We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Als u per 4 weken betaald krijgt, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
- Vanaf die datum kijken we 1 jaar terug. We bekijken wat uw sv-loon in dat jaar was.
- Het sv-loon delen we door 261 dagen. Dit is het gemiddelde aantal werkdagen per jaar. Bent u korter dan een jaar in dienst? Dan delen we het sv-loon door het aantal dagen dat u betaald kreeg. De uitkomst hiervan is uw dagloon.
De uitkering van het aanvullend verlof is 70% van uw dagloon. Er geldt een maximumdagloon van € 223,40. De uitkering die u krijgt is daarom nooit hoger dan dit maximumdagloon.
Lees meer over het aanvullend geboorteverlof