De uitkering aanvullend geboorteverlof is voor partners met een arbeidsovereenkomst. Zij hebben het kind erkend. Zij zijn getrouwd, hebben een geregistreerd partnerschap of wonen ongehuwd samen met de moeder en delen alleen met haar de kosten voor de woning en het huishouden.

Partners kunnen de uitkering krijgen in 1 van de volgende situaties:

  • De partner is in loondienst bij een werkgever.
  • De partner werkt als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp. Ook partners die werken voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen een uitkering aanvullend geboorteverlof aanvragen.
  • De partner is directeur-grootaandeelhouder (dga).

Gedeeltelijk werken

Een partner die werkt en een uitkering van UWV heeft, kan een uitkering aanvullend geboorteverlof krijgen voor het deel dat deze werkt.

Als een kind overlijdt

Een partner krijgt ook een uitkering aanvullend geboorteverlof als het kind na 24 weken zwangerschap is overleden.

De partner neemt het aanvullend verlof op binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En na het standaard geboorteverlof als die werkt bij een werkgever. Opnemen kan flexibel. Bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar of verspreid over 6 maanden.

Standaard geboorteverlof

Standaard geboorteverlof is een verlof van 1 keer een werkweek binnen 4 weken na de geboorte van het kind. Dit verlof wordt ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd. Werkgevers en werknemers regelen dit met elkaar.

Het verlof is minimaal 1 keer en maximaal 5 keer het aantal uren van de werkweek.

Bij een tweeling of meerling is het verlof ook maximaal 5 keer het aantal uren van de werkweek.

Naast aanvullend geboorteverlof kunnen partners van moeders misschien ook tot 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen. En daarvoor een uitkering krijgen.