WW-gerechtigden moeten zich bij ziekte online ziek melden via Mijn UWV. Dit is de beveiligde klantomgeving van UWV. Dit geldt ook voor werkloze overheidsmedewerkers. Alleen klanten die geen mogelijkheid hebben om zich online ziek te melden kunnen zich nog telefonisch ziek melden bij UWV.

Eerste 13 weken ziekte

De werkloze werknemer die zich ziek heeft gemeld, blijft tijdens de eerste 13 weken van zijn ziekte een WW-uitkering ontvangen. Ook al ontvangt de werkloze werknemer die zich ziek heeft gemeld gewoon een WW-uitkering, de uitkerings- en uitvoeringslasten over deze periode van maximaal 13 weken worden niet op de overheidswerkgever verhaald. Deze worden bekostigd vanuit het UFO (UitvoeringsFonds voor de Overheid). Dit is geregeld in artikel 79, lid 2 WW.

Tijdens de eerste 13 weken van ziekte zijn zowel de WW als de Ziektewet (ZW) van toepassing. De Ziektewet komt niet tot uitbetaling, maar de Ziektewet-rechten en -plichten gelden wél. En ook de rechten en plichten van de WW blijven van toepassing. Voor de werkloze werknemer die zich ziek heeft gemeld betekent dit onder andere dat hij aan zijn sollicitatieverplichtingen moet blijven voldoen. Hij is dus tijdens de eerste 13 weken van ziekte niet automatisch vrijgesteld van deze verplichtingen. Mocht een overheidswerknemer niet aan de sollicitatieplicht kunnen voldoen, dan kan hij via de Werkmap een bericht sturen. Alleen klanten die geen mogelijkheid hebben om dit online te melden kunnen telefonisch contact opnemen met UWV.

Na 13 weken ziekte

Na de eerste 13 weken ziekte geldt voor de werkloze werknemer die zich ziek heeft gemeld alleen nog de Ziektewet. De WW is gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid niet meer van toepassing. Vanaf dat moment gelden uitsluitend nog de rechten en plichten van de Ziektewet.

Informatie in werkgeversportaal

In het werkgeversportaal kan de overheidswerkgever zien of een werkloze (ex-)werknemer zich bij UWV heeft ziek gemeld.

Zodra een werkloze werknemer zich vanuit de WW ziek meldt bij UWV, is (ook) de Ziektewet van toepassing. De gevolgen hiervan voor de re-integratieactiviteiten worden hieronder nader belicht.

Eerste 13 weken ziekte

Omdat in de eerste 13 weken van ziekte zowel de WW als de Ziektewet van toepassing is, is ook artikel 72a WW in die periode gewoon van toepassing en heeft de overheidswerkgever dus een wettelijke re-integratietaak.

De overheidswerkgever kan zijn re-integratieactiviteiten dus continueren, tenzij de ziekte van de (ex-)werknemer voortzetting van de re-integratieactiviteiten in de weg staat. Dit houdt dus ook in, dat als de overheidswerkgever van mening is dat zijn zieke (ex-)werknemer (met inachtneming van zijn ziekte) te weinig onderneemt in het kader van zijn re-integratie, hij dit bij UWV kan melden. Hiervoor is het formulier Melden verwijtbaar gedrag beschikbaar (inloggen met eHerkenning).

In dezelfde periode geeft UWV invulling aan de Arbo-taak in het kader van de Ziektewet. Daarbij gaat het onder andere om de controle op de ziekmelding en om het opstellen van een plan van aanpak.

Uit dat plan van aanpak kunnen specifieke re-integratieactiviteiten voortvloeien, die door UWV aangeboden en bekostigd worden. Het is daarom verstandig om als overheidswerkgever in een dergelijke situatie afstemming te zoeken met UWV om de tijdens de WW al ondernomen re-integratieactiviteiten en de tijdens de Ziektewet te ondernemen re-integratieactiviteiten zo veel mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Neem hiervoor telefonisch contact op met UWV.

Na 13 weken ziekte

Na de eerste 13 weken vindt er een verschuiving van de verantwoordelijkheden plaats. De overheidswerkgever heeft dan (formeel) geen re-integratieverantwoordelijkheid meer. De re-integratieactiviteiten kunnen in overleg met UWV en de zieke (ex-)werknemer worden voortgezet, zeker als de verwachting is dat de (ex-)werknemer snel zal herstellen en dus slechts korte tijd in de Ziektewet zal blijven. Voor de duidelijkheid: de kosten van deze re-integratieactiviteiten blijven wel voor rekening van de overheidswerkgever.

UWV continueert in deze periode zijn activiteiten in het kader van de Arbo-taak, om de ziekteduur zoveel mogelijk te bekorten.

Op het moment dat een zieke (werkloze) werknemer zich weer beter meldt bij UWV, of als UWV oordeelt dat geen sprake (meer) is van ziekte, stopt het recht op Ziektewet-uitkering en het recht op WW loopt door of wordt voortgezet. Hierdoor stopt de Arbo-rol van UWV en is er uitsluitend nog de wettelijke re-integratietaak van de overheidswerkgever.