Voor en tijdens het re-integreren van een werkloze (ex-)werknemer zijn er tal van momenten waarop de overheidswerkgever de situatie van de (ex-)werknemer in kaart wil brengen. Bijvoorbeeld voor informatie over het recht, de duur en de hoogte van de WW-uitkering, maar ook voor informatie over werkzaamheden, eventuele ziekte en mogelijke maatregelen. De (ex-)werknemer heeft strikt genomen geen informatieplicht ten aanzien van zijn (ex-)werkgever. Het kan daardoor voorkomen dat de werkgever niet over alle (noodzakelijke) informatie beschikt. In dat geval kan de overheidswerkgever gegevensbronnen van UWV raadplegen, zoals het werkgeversportaal. Ook kan de werkgever telefonisch gegevens opvragen.

Het werkgeversportaal

Op grond van artikel 5.17 van besluit Invoeringswet structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI) is UWV verplicht gegevens over de uitkeringssituaties te leveren aan overheidswerkgevers. Het gaat hierbij alleen om de gegevens die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de re-integratietaak van de overheidswerkgever. De integrale tekst van de WW en het Besluit SUWI staan op overheid.nl. Op deze site staat ook andere relevante regelgeving zoals het Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten en de Richtlijn Passende Arbeid.

Het werkgeversportaal biedt de overheidswerkgever inzicht in de uitkeringssituatie van alle (ex-)werknemers met recht op WW. Dit kan van pas komen bij het inzetten en monitoren van re-integratieactiviteiten. De gegevens die informatie bieden over recht, duur en hoogte van een WW-uitkering worden wekelijks vernieuwd.

Daarnaast levert UWV via het werkgeversportaal maandelijks bestanden met financiële informatie aan de overheidswerkgever, die daarmee kan zien welke bedragen aan zijn werkloze (ex-)werknemers zijn uitgekeerd. Daaruit kan hij vervolgens afleiden welk bedrag UWV aan hem zal factureren. Voor werkgevers uit het primair en voortgezet onderwijs geldt dat zij niet zelf de facturen betalen, maar dat een zogenoemde koepelfinancier hiervoor zorgdraagt. De werkgevers uit deze sectoren betalen dus de WW-uitkeringen niet rechtstreeks aan UWV.

Overheidswerkgevers hebben toegang tot het werkgeversportaal via eHerkenning. Voor elke dienst in het portaal is een machtiging nodig. Meer informatie over de mogelijkheden van het werkgeversportaal vindt u op Werkgeversportaal.

Telefonisch gegevens opvragen

Het kan voorkomen dat de informatie over de (ex-)werknemer in het werkgeversportaal niet compleet is. In die situaties kan de overheidswerkgever telefonisch contact opnemen met UWV.

In de contacten met UWV moet de overheidswerkgever aangeven dat hij een overheidswerkgever is. UWV heeft de volgende informatie nodig: het loonheffingennummer en als dat van toepassing is het burgerservicenummer van de (ex-)werknemer. Op basis van die informatie controleren wij of u recht heeft op inzage in de uitkeringsgegevens van uw werkloze (ex-)werknemer.

De ontslagen overheidswerknemer die een WW-aanvraag indient, wordt geïnformeerd over de re-integratieverantwoordelijkheid van de (ex-)werkgever.

Internet

Op uwv.nl en werk.nl is meer (inhoudelijke) informatie te vinden die voor overheidswerknemers (maar ook voor overheidswerkgevers) van belang kan zijn, maar die buiten de reikwijdte van deze werkwijzer valt.

Telefonisch contact met UWV

Voor vragen over de eigen WW-uitkering (recht, duur, hoogte) kan de werkloze overheidswerknemer telefonisch terecht bij UWV. Vragen over de inzet van re-integratiemiddelen bij bovenwettelijke uitkeringen worden telefonisch niet door UWV beantwoord. UWV zal de beller met dergelijke vragen doorverwijzen naar de (ex-)werkgever.

Overheidswerkgevers kunnen informatie en zo nodig advies doorgeven aan UWV over een in te zetten re-integratiemiddel van een (ex-)werknemer. Hiervoor is het formulier Advies ex-overheidswerkgever in het kader van re-integratie (inloggen met eHerkenning) beschikbaar. Zie voor meer informatie hoofdstuk 5. Ontheffing sollicitatieplicht.

Er is ook een formulier beschikbaar waarmee overheidswerkgevers mogelijk verwijtbaar gedrag van de werknemer tijdens het re-integratietraject kunnen doorgeven aan UWV: het formulier Melding verwijtbaar gedrag tijdens re-integratietraject (inloggen met eHerkenning). Zie voor meer informatie hoofdstuk 7. Controle en maatregelen.