Re-integreren tijdens mijn WIA-uitkering

Werkgever is eigenrisicodrager voor WGA

Sommige werkgevers blijven tijdens de WGA verantwoordelijk voor hun werknemers. Zowel voor de betaling van de WGA-uitkering als voor de re-integratie. Deze werkgevers noemen we eigenrisicodragers, zij betalen minder premie aan UWV.

Als uw werkgever eigenrisicodrager is, dan kan het zijn dat uw werkgever uw uitkering aan u betaalt. Of dat wij uw uitkering aan u betalen en dit later dan weer verrekenen met uw werkgever. Wij letten daarbij op dat uw werkgever zich aan zijn plichten houdt en dat u uw uitkering ontvangt.
Mocht uw werkgever bijvoorbeeld failliet gaan, dan nemen wij de betaling van uw uitkering volledig over.

Hoe weet ik of mijn werkgever eigenrisicodrager is?

In de  brief met de beslissing over uw WIA-uitkering vermelden wij of uw werkgever eigenrisicodrager is. U kunt natuurlijk ook aan uw werkgever vragen of hij eigenrisicodrager is.

Re-integratie

Vanaf het moment dat u de WGA-uitkering krijgt, is uw werkgever 10 jaar verantwoordelijk voor uw re-integratie. Mocht uw werkgever bijvoorbeeld failliet gaan, dan kan het zijn dat de verzekeraar van uw werkgever uw re-integratietraject overneemt. De verzekeraar neemt dan contact met u op. In alle andere gevallen neemt UWV het re-integratietraject over. 

Omdat uw werkgever verantwoordelijk is voor uw re-integratie, maakt u geen gebruik van de dienstverlening van UWV. Maar u kunt wel voorzieningen of hulpmiddelen krijgen via UWV. Voorbeelden daarvan zijn een aangepast toilet, een aangepaste werkplek of hulp van een schrijf- en gebarentolk. Voor het vinden van werk kunt u gebruikmaken van werk.nl.