Als u 60 jaar of ouder bent, kunt u kiezen voor de vereenvoudigde beoordeling van uw WIA-aanvraag. Een arbeidsdeskundige van UWV beslist dan op basis van schriftelijke informatie of u de uitkering krijgt. En u heeft geen afspraak met een verzekeringsarts. Hierdoor weet u sneller of u de WIA-uitkering krijgt. Als u de uitkering krijgt, ontvangt u het maximale bedrag aan uitkering. En u krijgt hulp bij het zoeken naar werk.

Voorwaarden voor de vereenvoudigde beoordeling

  • U bent 60 jaar of ouder als u de uitkering aanvraagt.
  • Uw WIA-uitkering start tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2024.
  • U en uw werkgever geven beiden toestemming voor deze beoordeling.

Geen vereenvoudigde beoordeling als u in het buitenland werkte

U kunt niet kiezen voor de vereenvoudigde beoordeling als u in het buitenland heeft gewerkt. Dan gelden Europese regels. Wij nemen uw aanvraag dan op de normale manier in behandeling.

Bij mogelijke IVA-uitkering wel een afspraak met verzekeringsarts

Als u een WIA-uitkering aanvraagt, moet u een aantal documenten meesturen. Deze zijn samen het re-integratieverslag. U kunt de documenten uploaden bij de aanvraag, maar uw werkgever kan deze ook online naar ons sturen. Spreek goed af wie welke documenten naar ons opstuurt. Als u de documenten allebei naar ons opstuurt, kan dit juist weer voor vertraging zorgen.

De medische informatie die u van uw bedrijfsarts krijgt, stuurt u altijd zelf aan ons op. Ook deze kunt u uploaden bij de aanvraag. Heeft u de medische informatie nog niet? Vraag dan aan de bedrijfsarts om deze naar ons op te sturen.

Het kan zijn dat wij door deze informatie verwachten dat u tot aan uw pensioen niet meer kunt werken. In dat geval krijgt u wel een afspraak met een verzekeringsarts van UWV, zodat u misschien een IVA-uitkering kunt krijgen.

Wanneer krijgt u geen WIA-uitkering?

U krijgt geen WIA-uitkering als u op dit moment 65% of meer van uw oude loon verdient.