Iemand met een WGA-uitkering is zelf verantwoordelijk voor de re-integratie. UWV kan daarbij helpen.

Een (ex-)werkgever die zelf de WGA-uitkering betaalt, is eigenrisicodrager WGA. De (ex-)werkgever is dan 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie, ook als de (ex-)werknemer niet meer bij de (ex-)werkgever werkt.

(Ex-)werkgever en (ex-)werknemer maken samen afspraken over de re-integratie. En wat het doel is, bijvoorbeeld meer werken, ander werk doen of een andere werkgever zoeken.

Of de (ex-)werkgever eigenrisicodrager is, staat in de brief met de beslissing over de uitkering.

Kosten re-integratie

De (ex-)werkgever die eigenrisicodrager WGA is, betaalt de meeste kosten van de re-integratie. Zoals het volgen van een opleiding. Sommige andere kosten vergoeden wij, bijvoorbeeld voor het aanpassen van de werkplek.

De (ex-)werknemer kan via UWV voorzieningen of hulpmiddelen krijgen.

Werkgever failliet

Gaat de (ex-)werkgever failliet? Dan neemt UWV of de verzekeraar van de (ex-) werkgever die eigenrisicodrager WGA is, de re-integratie over.

Iemand met een IVA-uitkering hoeft niet te re-integreren. Maar het mag wel. Meer informatie hierover en over hoe UWV hierbij kan helpen staat op Tijdelijke regeling voor re-integratie IVA of Wajong zonder arbeidsvermogen.

Heeft iemand na 5 jaar nog geen werk? Dan bekijkt die samen met onze arbeidsdeskundige of adviseur werk of wij nog moeten blijven helpen met de re-integratie.

Bekijk WIA en hoe nu verder? (companywebcast.com) voor meer informatie over de re-integratie tijdens uw WIA-uitkering.