Pilotbeschrijving Orcam – Een bril die voorleest

Publicatiedatum: 28 okt 2020

Hoe kan technologie de arbeidsparticipatie van werknemers met een visuele beperking in de praktijk ondersteunen? Om hier zicht op te krijgen is binnen een pilot op de werkvloer geëxperimenteerd met het gebruiken van een -voorleesbril met Orcam.

Dit apparaatje bestaat uit een camera en luidspreker die wordt gedragen op een gewone bril. De Orcam leest tekst voor die de gebruiker aanwijst. Dit technologische hulpmiddel zorgt ervoor dat blinde of slechtziende werknemers ook buiten een kantoorsetting meer taken (zelfstandig) kunnen doen.

De pilotbeschrijving doet verslag van deze pilot: wat waren de boogde doelen, welke technologie is gebruikt, welke resultaten zijn behaald en wat valt er te leren van het implementatieproces?

Zes andere pilots

Deze pilot maakt deel uit van een groter project waarbij in andere pilots ook technologische oplossingen voor andere beperkingen zijn geïmplementeerd op de werkvloer. Meer informatie hierover is te lezen in het eindrapport over de pilots.

Businesscase

Voor deze pilot is ook een financiële balans(pdf, 736 kB) opgemaakt voor het gebruik van een voorleesbril (Orcam) door een werknemer met een visuele beperking. Wat zijn in grote lijnen de investeringen en de baten voor de overheid en de werkgever?

Download: Pilotbeschrijving Orcam een bril die voorleest (pdf, 1 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten