Businesscase OrCam MyEye

Publicatiedatum: 28 okt 2020

Wat zijn de financiële kosten en baten van technologie die de arbeidsparticipatie van werknemers met een beperking ondersteunt? Deze businesscase maakt een financiële balans op voor het gebruik van een voorleesbril (OrCam) door een werknemer met een visuele beperking. Wat zijn in grote lijnen de investeringen en de baten voor de overheid en de werkgever?

De voorleesbril bestaat uit een kleine camera en luidspreker die wordt gedragen op een gewone bril. De OrCam leest tekst voor die de gebruiker aanwijst. Een werknemer van een begeleidwonenvoorziening heeft de voorleesbril in gebruik genomen bij haar werkzaamheden als woonhulp. Door de voorleesbril kon zij meer taken (zelfstandig) uitvoeren en is haar tijdelijke contract voor 12 uur per week omgezet naar een vast contract voor 20 uur per week.

De kosten en baten voor een werknemer per jaar staan zijn berekend voor de situatie mét gebruik van voorleesbril afgezet tegen de situatie zonder inzet van deze technologie. De inzet van de voorleesbril levert onder de streep een besparing op van € 812,- per persoon per jaar. De kosten omvatten onder andere de aanschaf van -en het leren werken met de voorleesbril. Een werkgever bespaart op kosten voor het werven en inwerken van een nieuwe medewerker. De overheid bespaart op uitkeringskosten.

De gebruikte technologie, het doel, de resultaten en de geleerde lessen zijn omschreven in de pilotbeschrijving van OrCam(pdf, 1 MB).

Download: Businesscase Orcam MyEye (pdf, 736 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten