Dit apparaatje bestaat uit een camera en luidspreker die wordt gedragen op een gewone bril. De Orcam leest tekst voor die de gebruiker aanwijst. Dit technologisch hulpmiddel zorgt ervoor dat blinde of slechtziende werknemers ook buiten een kantoorsetting meer taken (zelfstandig) kunnen doen.
De pilotbeschrijving doet verslag van deze pilot: wat waren de beoogde doelen, welke technologie is gebruikt, welke resultaten zijn behaald en wat valt er te leren van het implementatieproces?
Deze pilot maakt deel uit van een groter project rond technologie voor inclusie waarbij in zes andere pilots ook technologische oplossingen voor andere beperkingen zijn geïmplementeerd op de werkvloer:
- de pilot met de Ebb-app voor mensen die moeite hebben zich verbaal uit te drukken;
- de pilot met een digitaal energiedashboard MyEnergy;
- de pilot met een exoskelet als ondersteuning bij fysiek werk;
- de pilot met het spraakherkenningssysteem SpeakSee voor auditief beperkten;
- de pilot met het gebruik van een slimme bril bij magazijnwerk;
- de pilot met het gebruik van een slimme en lichte heggenschaar.
Voor twee pilots is op een rij gezet wat de financiële kosten en baten zijn van de gebruikte technologie. Er zijn een businesscase voor de pilot met spraakherkenningssysteem SpeakSee en een businesscase voor de pilot met voorleesbril OrCam.
In het eindrapport zijn de lessen uit de zeven pilots en perspectieven voor groei en opschaling op een rij gezet.
Over de opbrengsten van de zeven pilots verscheen ook een UWV Kennisverslag: UKV-2020-8 Technologie voor inclusie werkt in de praktijk.