Dan gaan wij verder met de aanvraag van de WIA-, Ziektewet- of WAO-uitkering.

  • De documenten van het re-integratieverslag zijn niet of te laat verstuurd.
  • Wij vinden dat de werkgever niet genoeg heeft gedaan aan de re-integratie. Dat staat dan in onze Beoordeling re-integratieverslag.

De werkgever moet het loon van de werknemer na 2 jaar ziekte maximaal nog 1 jaar doorbetalen. Tijdens deze verplichte loondoorbetaling mag de werkgever de werknemer niet ontslaan.

De loondoorbetaling stopt als de werkgever ervoor zorgt dat die alsnog genoeg heeft gedaan aan de re-integratie.

In onze Beoordeling re-integratieverslag staat wat de werkgever nog moet doen om aan de eisen van de re-integratie te voldoen. We sturen de beoordeling mee met de beslissingsbrief over verplichte loondoorbetaling.

Werkgevers die binnen 1 jaar (52 weken) genoeg doen, kunnen de loondoorbetaling stoppen met een ‘bekortingsverzoek’. Daarin geeft de werkgever per onderdeel aan wat die heeft gedaan om alsnog te voldoen aan de eisen.

De werkgever kan in het werkgeversportaal een bekortingsverzoek uploaden bij ‘Uploaden RIV-documenten’.

Of een bekortingsverzoek opsturen per post:

UWV
Postbus 69254
1060 CH  AMSTERDAM

Na het bekortingsverzoek

Wij beoordelen binnen 3 weken of de re-integratie nu voldoende is. Als dit zo is, dan hoeft de werkgever geen loon meer door te betalen.

Wij nemen de aanvraag verder in behandeling. Werkgever en werknemer krijgen hierover een brief van ons.

Het kan zijn dat de werknemer niet meer in dienst is. En dat de werkgever onvoldoende heeft gedaan aan de re-integratie. Dan moet de werkgever de Ziektewet-uitkering die de werknemer na het dienstverband van ons krijgt, terugbetalen. De periode dat die moet terugbetalen is even lang als de periode dat er niet genoeg is gedaan aan de re-integratie.

Als de werknemer weer beter is en geen Ziektewet-uitkering meer krijgt, dan hoeft de werkgever niet langer terug te betalen.