Let op: Binnenkort vraagt u een onderzoek in het buitenland bij ons aan via een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor heeft u eHerkenning niveau EH3 nodig. Op eHerkenning.nl vindt u een stappenplan voor de aanvraag van eHerkenning.
U vraagt een onderzoek bij ons aan als u een concrete aanwijzing of een redelijk vermoeden heeft dat een cliënt inkomen of vermogen in het buitenland heeft. Een concrete aanwijzing is bijvoorbeeld een melding dat een cliënt in het buitenland woont, werkt of onroerend goed heeft. Van een redelijk vermoeden is bijvoorbeeld sprake als uit bankafschriften blijkt dat een cliënt maandelijks inkomsten ontvangt vanuit het buitenland. Dit redelijk vermoeden is van groot belang als u verwacht op basis van de uitkomsten van het onderzoek beslissingen te nemen die gevolgen hebben voor de uitkering.
Zonder een concrete aanwijzing of een redelijk vermoeden dat een cliënt inkomen of vermogen in het buitenland heeft, kunt u geen onderzoek bij ons aanvragen. Een onderzoek moet altijd proportioneel zijn en voldoen aan het uitgangspunt van subsidiariteit. Dit betekent dat u een zorgvuldige afweging moet maken tussen de belangen van de samenleving en van de betrokkene. Ook moet u per geval beoordelen of een onderzoek via IBF het meest passende middel is.
Twijfelt u of u een onderzoek moet aanvragen? Maak dan gebruik van de keuzehulp.
Verplichte velden zijn aangegeven met een *
Vaak zijn er meerdere soorten aanwijzingen. Een voorbeeld van een concrete aanwijzing is een melding dat een cliënt in het buitenland woont, werkt of onroerend goed heeft. U kunt op verschillende manieren aanwijzingen krijgen over mogelijk inkomen of vermogen in het buitenland. Bijvoorbeeld door signalen uit het dossier of van de Belastingdienst.
Vraag een onderzoek naar vermogen of inkomen in het buitenland bij ons aan. Heeft u hierover nog vragen? Neem dan contact met ons op.
U kunt het onderzoek zelf afhandelen en een beslissing nemen over het recht op bijstand en terugvordering. Heeft u hierover nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Uw klant heeft het verzuim niet hersteld binnen de daarvoor gestelde termijn. U kunt nagaan of de bijstand beëindigd moet worden, zie artikel 54 Participatiewet. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Vraag een onderzoek naar vermogen of inkomen in het buitenland bij ons aan. Tijdens het onderzoek loopt de uitkering van de cliënt door. Laat de cliënt weten dat de uitkering later mogelijk deels of geheel kan worden teruggevorderd. Heeft u hierover nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Ga met de cliënt in gesprek. Krijgt u onvoldoende informatie om een beslissing te nemen over het recht op bijstand? Vraag dan een onderzoek naar vermogen of inkomen in het buitenland bij ons aan. Heeft u hierover nog vragen? Neem dan contact met ons op.
In het aanvraagformulier leest u welke gegevens wij in welke situatie nodig hebben om een onderzoek te kunnen starten. Een volledig overzicht vindt u in het document 'IBF onderzoek buitenland: Noodzakelijke gegevens per land'.
De kans op een succesvol onderzoek is groter als u uw informatie zo volledig mogelijk aanlevert. Soms is een machtiging van de cliënt nodig om informatie over inkomen of vermogen in het buitenland te krijgen. Wij zullen u hier dan over informeren.
U kunt een onderzoek in het buitenland bij ons aanvragen door het aanvraagformulier ‘Aanvraag onderzoek door IBF’ in te vullen en op te sturen. Dit kan per post of per e-mail. Let op: Persoonsgegevens moet u altijd beveiligd mailen. Bijvoorbeeld via Suwinet-Mail of Zivver. Lees hierover meer op Beveiligd mailen met UWV via Zivver.
Wij laten u binnen 2 weken weten of we een onderzoek in het buitenland kunnen starten. Afhankelijk van het land duurt een onderzoek tussen de 4 weken en 6 maanden.
Op de website van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) vindt u veel informatie over het doen van een onderzoek naar (verzwegen) vermogen in het buitenland.
Als u twijfelt over wat u moet aanleveren voor een onderzoek, neem dan contact met ons op voordat u de aanvraag indient. Wij ontvangen uw vraag graag via e-mail. Als u andere vragen heeft of advies wilt, kunt u ook altijd contact opnemen.