Alle inkomsten uit de normale activiteiten van uw bedrijf vallen onder de omzet voor de NOW. Dit zijn inkomsten uit de verkoop van goederen en diensten. Voor non-profitorganisaties wordt hiervoor gekeken naar bijvoorbeeld subsidies, bijdragen van overheidsinstellingen en donaties.

Tegemoetkomingen die meetellen als omzet

Ook de volgende tegemoetkomingen worden als omzet gerekend:

  • Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS).
  • Regeling continu├»teitsbijdrage zorg.
  • Beschikbaarheidsvergoeding OV-bedrijven.
  • Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw.
  • Tegemoetkoming ontvangen voor het uitlenen van werknemers voor crisisbanen.
  • Tegemoetkoming amateursportorganisaties (TASO).

Wat niet meetelt als omzet

Subsidies die niet bedoeld zijn voor de normale activiteiten van het bedrijf, vallen niet onder de omzet. Hierbij kunt u denken aan subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen, het aanpassen van uw bedrijfsruimte aan de coronamaatregelen en subsidies voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vanaf derde aanvraagperiode: TVL telt niet meer mee als omzet

Vanaf de derde aanvraagperiode NOW telt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) niet meer mee als omzet. Als u TVL ontvangen heeft, wordt uw omzet voor de NOW dus lager. Bij de definitieve berekening van de derde aanvraagperiode kunt u het percentage omzetverlies daarop aanpassen. Uw definitieve tegemoetkoming wordt hierdoor mogelijk hoger. Het voorschot dat u heeft ontvangen, blijft wel gelijk.

Let op: voor de eerste en tweede aanvraagperiode NOW telt de TVL nog wel mee als omzet, ook bij de definitieve berekening van de tegemoetkoming.

Meer informatie vindt u op rijksoverheid.nl en op de website van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).