Via de Belastingdienst ontvangen we een faillissements- of ontbindingsmelding van de Kamer van Koophandel. Als wij een melding hebben ontvangen, sturen wij een brief naar de curator.
In onze brief staat of een werkgever gebruik heeft gemaakt van de tegemoetkoming NOW. En of de definitieve berekening is aangevraagd.
In de brief staat ook een overzicht van geschatte NOW-schulden en een overzicht van alle openstaande bedragen.
Als de werkgever recht heeft op een nabetaling, dan maken we het bedrag zo snel mogelijk over naar het rekeningnummer dat in het aanvraagformulier staat.
Als er nog een bedrag openstaat, verrekenen wij de nabetaling met het openstaande bedrag. Als de werkgever een bedrag moet terugbetalen, dan staat in onze brief hoe u kunt terugbetalen. U kunt het bedrag in 1 keer betalen of een betalingsregeling afspreken.
Zonder definitieve berekening heeft de werkgever geen recht op een tegemoetkoming NOW. En moet het hele voorschot worden terugbetaald.
Let op: Het is niet meer mogelijk om een definitieve berekening aan te vragen.
We hebben de definitieve tegemoetkoming nog niet voor iedereen berekend.. We doen ons best om binnen 20 weken een beslissing te nemen. Als we meer tijd nodig hebben, nemen we contact op. U ontvangt de definitieve berekening altijd binnen 52 weken.
In Mijn NOW kunt u de status van de NOW-aanvraag bekijken.
Met de rekenhulp NOWchecker kunt u narekenen of de werkgever mogelijk recht heeft op een nabetaling of een bedrag moet terugbetalen.
Als de definitieve tegemoetkoming nog niet is berekend bij beëindiging van het bedrijf, hangt het af van de situatie wat we doen. Hierbij telt het moment waarop de definitieve tegemoetkoming wordt vastgesteld en niet het moment waarop deze wordt aangevraagd. En het maakt uit of de werkgever een rechtspersoon is of niet.
Werkgever is rechtspersoon
Als er geen rechtsopvolger is, is er geen rechthebbende meer. In dat geval boeken wij de NOW-schuld af. We houden een mogelijke nabetaling tegen. En er hoeft ook geen bedrag meer worden terugbetaald. Ook als we hebben meegewerkt aan een faillissementsakkoord kunnen we (een deel van) de NOW-schuld afboeken.
Werkgever zonder rechtspersoonlijkheid
Dan zijn de werkgever, vennoten of maten van de werkgever hoofdelijk aansprakelijk.
Als het voorschot hoger was dan het bedrag waar de werkgever recht op had, moet het verschil worden terugbetaald.
Als het voorschot lager was, dan heeft de werkgever recht op een nabetaling. Dat bedrag kunnen we maar naar 1 rekening overmaken. Wij nemen contact met u op voor het juiste rekeningnummer. Bijvoorbeeld als er meerdere vennoten zijn.
Als een onderdeel van een concern of groep failliet is gegaan, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Wij maken dan afspraken over de verdere afhandeling van de definitieve berekening.
Of de werkgever een verklaring mee moest sturen met de aanvraag van de definitieve berekening NOW, hing af van de hoogte van het voorschot en de definitieve tegemoetkoming. Ook is het van belang of de aanvraag als onderdeel van een groep of concern is gedaan.
Als u het faillissement heeft afgerond, vervallen de oorspronkelijke schulden als het faillissement is geëindigd met een akkoord. Of als de werkgever een rechtspersoon is. De schulden vervallen niet automatisch als de werkgever een natuurlijke persoon is met een eenmanszaak of een ex-vennoot is in een VOF. In die situaties kunnen wij de NOW-schulden na het faillissement blijven opeisen.