U kunt via UWV een WAZO-uitkering krijgen voor zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- of pleegzorgverlof, aanvullend geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof als 1 van de volgende situaties voor u geldt:

  • U bent in Nederland verzekerd voor werknemersverzekeringen. 
  • U bent niet in Nederland verzekerd voor de werknemersverzekeringen, maar wel in Nederland belastingplichtig. Bijvoorbeeld als u directeur-grootaandeelhouder, zelfstandige of beroepsbeoefenaar bent met een arbeidsovereenkomst. Of als u minder dan 4 dagen per week werkt als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp. 
  • U bent zelfstandige en vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet. U kunt dan een zwangerschapsuitkering via de ZEZ-regeling krijgen of een adoptie- of pleegzorguitkering.

Daarnaast moet u voldoen aan de voorwaarden van de verlofregeling waarvoor u een uitkering wilt krijgen. Welke dit zijn leest u op Ik krijg een kind.

Vraagt u een uitkering aan voor betaald ouderschapsverlof of aanvullend geboorteverlof, dan moet u aan het werk zijn om het verlof op te kunnen nemen. U bent dus niet ziek of op vakantie.