Wijzigingen in de omstandigheden van uw (ex-)werknemer kunnen van invloed zijn op zijn WGA-uitkering. Hij moet veranderingen daarom altijd doorgeven.

Uw (ex-)werknemer gaat meer of minder verdienen

Als er iets verandert in de inkomsten van uw (ex-)werknemer, dan geeft hij dit aan UWV door. Als er gevolgen zijn voor de WGA-uitkering, dan krijgt u hierover bericht.

Uw (ex-)werknemer is weer ziek

Als uw (ex-)werknemer 65% of meer kan verdienen van zijn oude loon, krijgt hij geen uitkering meer. Wordt hij opnieuw ziek en krijgt hij weer een WGA-uitkering? Dan komt de uitkering weer voor uw rekening. Wat er precies gebeurt, is afhankelijk van de situatie van uw werknemer:

  • Uw (ex-)werknemer wordt binnen 5 jaar na het einde van de uitkering opnieuw ziek door dezelfde oorzaak. Hij kan dan mogelijk direct opnieuw een WGA-uitkering krijgen. De uitkering komt voor uw rekening voor de rest van de periode waarin u eigenrisicodrager bent. Stel dat uw werknemer 2 jaar een WGA-uitkering heeft gehad en daarna 1 jaar niet. De nieuwe uitkering komt dan nog 7 jaar voor uw rekening.
  • Uw (ex-)werknemer wordt opnieuw ziek, maar de ziekte heeft een nieuwe oorzaak. In feite beginnen u en uw werknemer dan opnieuw: u werkt 2 jaar samen aan de re-integratie en u betaalt die 2 jaar het loon door. Mocht uw werknemer daarna een WIA-uitkering krijgen, dan komt die uitkering weer maximaal 10 jaar voor uw rekening.

Uw (ex-)werknemer heeft een andere werkgever

Vindt uw werknemer in de eerste 10 jaar een passende baan bij een andere werkgever? Dan blijft u het eigen risico dragen tot de 10 jaar voorbij zijn.

Er is beslag gelegd op de uitkering uw (ex-)werknemer

Heeft uw (ex-)werknemer schulden? Dan kan de schuldeiser (gedeeltelijk) beslag leggen op de WGA-uitkering. Als u de uitkering aan uw werknemer betaalt, dan kan het zijn dat u een deel van de uitkering aan de schuldeiser moet betalen. Vaak zal de deurwaarder eerst bij UWV navraag doen. Wij zullen hem dan doorgeven dat hij met u contact op moet nemen.

Als wij de uitkering aan uw (ex-)werknemer betalen, dan handelen wij de zaak af met de deurwaarder en uw (ex-)werknemer.

Uw (ex-)werknemer overlijdt

Komt uw werknemer te overlijden en kreeg deze werknemer een WGA-uitkering? Dan stopt de uitkering op de dag na het overlijden. De nabestaande geeft het overlijden zo snel mogelijk door aan de gemeente. Hij hoeft het overlijden dus niet aan ons door te geven. Dat doet de gemeente. 

Als wij het overlijden hebben doorgekregen, beoordelen wij of de nabestaande een overlijdensuitkering krijgt. Hierover krijgt hij een brief. 

Nabestaanden zijn:

  1. de partner
  2. de minderjarige kinderen, als er geen partner is
  3. de gezinsleden die op hetzelfde adres staan ingeschreven bij de gemeente (Basisregistratie Personen), als er geen partner en minderjarige kinderen zijn

De nabestaande is partner van de overledene als deze met diegene getrouwd was en niet duurzaam gescheiden leefde. Of niet getrouwd was maar samenwoonde met de overledene en tenminste 1 van de volgende voorwaarden gold:

  • De nabestaande had met de overledene een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.
  • De nabestaande had met de overledene 1 of meerdere kinderen.
  • De nabestaande was eerder met de overledene getrouwd.
  • De nabestaande deelde met de overledene de kosten voor het huishouden.

De overlijdensuitkering betaalt u als eigenrisicodrager zelf. De overlijdensuitkering is 1 maand bruto WGA-uitkering.  Over deze uitkering hoeven geen belasting of premies te worden betaald.

Betaalt u de uitkering zelf en heeft u na het overlijden nog een uitkering betaald? Dan mag u het bedrag dat u te veel heeft betaald, verrekenen met het vakantiegeld of de te betalen overlijdensuitkering.