Mogelijk krijgt uw werknemer géén WIA-uitkering. Bijvoorbeeld als u de eerste 2 jaar niet genoeg heeft gedaan om uw werknemer weer aan het werk te helpen. In dat geval moet u maximaal 1 jaar langer loon doorbetalen. Deze verplichte verlenging gaat níet af van de eigenrisicoperiode. De totale periode kan in dit geval dus langer worden dan 12 jaar.
Heeft alleen uw werknemer niet genoeg gedaan om weer aan het werk te komen? Dan hoeft u het loon niet langer door te betalen. In dat geval krijgt uw werknemer gewoon een uitkering. Alleen zal die tijdelijk lager zijn dan normaal.

Bij afwijzing aanvraag toch verantwoordelijk

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom uw werknemer geen uitkering krijgt. Bijvoorbeeld als hij minder dan 35% arbeidsongeschikt is, niet in Nederland woont of gedetineerd is.
Als eigenrisicodrager bent u dan toch voor hem verantwoordelijk. Want uw werknemer kan weer ziek worden. Dan krijgt hij alsnog een WGA-uitkering. Het eigen risico ligt dan bij u. Vanaf dat moment bent u maximaal 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie. Dat kan ook zo zijn als uw werknemer niet meer in de gevangenis zit of weer in Nederland woont. Uiteraard krijgt u bericht als uw werknemer een uitkering krijgt en de uitkering alsnog voor uw rekening komt.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de beslissing over de uitkering? Dan kunt u bezwaar maken. Hoe u dat doet, leest u in de toelichting bij de beslissing.

Als een derde de arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt

Is de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer veroorzaakt door iemand anders? Dan kunt u uw kosten opeisen bij die persoon. U blijft wel eigenrisicodrager. Alle bijbehorende verplichtingen blijven gewoon gelden.

Ontslag

Als uw werknemer 2 jaar ziek is, mag u hem in bepaalde situaties ontslaan. U blijft wel eigenrisicodrager en de uitkering komt maximaal 10 jaar voor uw rekening. Ook blijft u na het ontslag nog verantwoordelijk voor de re-integratie.