Maatregelen verminderen wachttijd WIA-beoordeling

Op dit moment zijn er meer aanvragen voor een WIA-uitkering dan wij aankunnen. Daardoor lopen wij achter met de beoordelingen. Mensen moeten hierdoor langer dan 8 weken wachten op een beslissing. Wij nemen maatregelen om aanvragen sneller te beoordelen.

Maatregel vereenvoudigde beoordeling WIA-aanvraag 60-plussers

De vereenvoudigde beoordeling maakt de WIA-aanvraag voor 60-plussers makkelijker. En wij kunnen daardoor sneller beslissen. Wij beslissen dan namelijk of iemand een WIA-uitkering krijgt, alleen nog op basis van schriftelijke informatie. Bijvoorbeeld het re-integratieverslag van de werkgever. De (ex-)werknemer heeft geen afspraak meer met een verzekeringsarts.

Hoe werkt de vereenvoudigde beoordeling WIA?

  • De (ex-)werknemer vraagt een WIA-uitkering aan.
  • De werkgever stuurt een volledig re-integratieverslag naar UWV.
  • De arbeidsdeskundige van UWV belt met de (ex-)werknemer en de werkgever.
  • De arbeidsdeskundige legt uit wat de vereenvoudigde beoordeling is. En vraagt of de (ex-)werknemer en de werkgever hiervan gebruik willen maken.
  • Geven zij toestemming, dan beslist de arbeidsdeskundige over de WIA-aanvraag op basis van documenten die al zijn opgestuurd naar UWV.

Let op: De (ex-)werknemer en de werkgever hoeven er geen gebruik van te maken. Dan nemen wij de aanvraag op de normale manier in behandeling.

Geen gevolgen voor de hoogte van de uitkering

De vereenvoudigde beoordeling heeft geen gevolgen voor de hoogte van de uitkering. Iemand die recht heeft op een WIA-uitkering, ontvangt het maximale bedrag.

Terug naar boven

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten