Concerns

Een concern is een groep van ondernemingen (werkmaatschappijen) onder een holding. Of u onderdeel bent van een concern of groep, kunt u navragen bij uw accountant of financieel adviseur.

Als u onderdeel bent van een concern of groep waren er 2 manieren om een aanvraag te doen:

 • aanvraag op concernniveau
 • aanvraag op werkmaatschappijniveau

Let op: Wij kunnen uw aanvraag alleen in behandeling nemen als alle onderdelen van het concern de definitieve berekening hebben aangevraagd.

Aanvraag op concernniveau

U kon een aanvraag doen op concernniveau als het gehele concern of de gehele groep, dus alle onderdelen bij elkaar, ten minste 20% omzetverlies heeft.

Voor iedere aanvraag op concernniveau gold het volgende:

 • Bij meerdere aanvragen binnen een concern of groep moest het percentage omzetverlies in elke aanvraag gelijk zijn.
 • U kon zelf de omzetverliesperiode kiezen. Dat zijn de maanden waarover u het omzetverlies berekende. Als u in twee of meer opeenvolgende aanvraagperiodes een tegemoetkoming NOW heeft aangevraagd, dan moesten de verschillende omzetverliesperiodes op elkaar aansluiten.
 • Heeft u binnen uw concern of groep in dezelfde aanvraagperiode voor meerdere loonheffingennummers NOW aangevraagd? Dan moest u voor alle loonheffingennummers dezelfde omzetverliesperiode gebruiken. Ook moesten de omzetverliesperiodes op elkaar aansluiten.
 • Nederlandse concerns met buitenlandse dochters mochten het omzetverlies van buitenlandse rechtspersonen niet meetellen.

Als er iets was veranderd binnen uw concern

Bijvoorbeeld in het geval van een overname, afstoting van een onderdeel, fusie of wijziging van de rechtsvorm. Dan gold het volgende:

 • Bij het berekenen van het omzetverliespercentage moest u rekening houden met de veranderingen in het concern.
 • U moest de referentieperiodes voor de nieuwe onderdelen bepalen.
 • Als de nieuwe onderdelen van het concern ook een voorschot hadden ontvangen, dan golden voor deze onderdelen dezelfde voorwaarden als voor het hele concern.

Aanvraag op werkmaatschappijniveau

Heeft het concern of de groep als geheel minder dan 20% omzetverlies, maar heeft uw eigen onderdeel 20% of meer omzetverlies? Dan kon u mogelijk een aanvraag doen op werkmaatschappijniveau. U hoefde dan bij de definitieve berekening niet hetzelfde percentage in te vullen als de andere bedrijven.

Wel golden er extra voorwaarden:

 • U had een overeenkomst over werkbehoud nodig. Die kon u met een vakbond of een werknemersvertegenwoordiging sluiten.
 • Ook moest u altijd een accountantsverklaring meesturen met uw aanvraag van de definitieve berekening, ongeacht de hoogte van de tegemoetkoming.

Vraag uw accountant om meer informatie of kijk op de website van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Direct aanvragen

Betalingsregeling aanvragen

Speciale doelgroep binnen NOW

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten