Een werknemer ontslaan

Wilt u ontslag aanvragen voor uw werknemer? Dan zijn er regels waaraan u zich moet houden. Die zijn afhankelijk van het arbeidscontract van uw werknemer en afhankelijk van de redenen voor het ontslag. Ook heeft u te maken met een opzegtermijn en eventueel een opzegverbod.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Bij ontslag met wederzijds goedvinden worden u en uw werknemer het er over eens dat het dienstverband eindigt, en op welke manier. U hoeft bij deze vorm van ontslag geen toestemming aan UWV of de kantonrechter te vragen.

Ontslag via UWV

Wilt u uw werknemer ontslaan, maar komt u er samen niet uit? Als u hem wilt ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid, kunt u hiervoor toestemming vragen bij UWV. U vraagt dan om een ontslagvergunning. Om die te krijgen, moet u aantonen dat u genoeg heeft gedaan om ontslag te voorkomen.

Ontslag via de kantonrechter

Wilt u uw werknemer om een andere reden dan langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen ontslaan? Dan kunt u terecht bij de kantonrechter. U dient dan een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in.

Na de ontslagaanvraag

Als u er met uw werknemer niet over zijn ontslag eens wordt, vraagt u bij UWV een ontslagvergunning aan. U verzamelt hiervoor alle documenten die wij hiervoor nodig hebben. Daarna nemen wij de aanvraag in behandeling. Dit duurt meestal 4 tot 6 weken. Dus na uiterlijk 6 weken weet u of u toestemming heeft om uw werknemer te ontslaan.

Wanneer heb ik geen toestemming nodig voor ontslag?

Als u het met uw werknemer eens wordt over zijn ontslag, heeft u geen toestemming van UWV of de kantonrechter nodig. Dat is ook het geval in de volgende situaties:

  • Ontslag tijdens de proeftijd;
  • Ontslag na een tijdelijk contract;
  • Ontslag op staande voet.

Lees meer over het ontslaan van een werknemer op Ontslag aanvragen.

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten