Afhandeling aanvragen compensatie transitievergoeding

geplaatst op 21 juni 2023

Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep op 1 juni 2022 leidde tot een wijziging rond de compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Inmiddels is bekend wat dit betekent voor de afhandeling van aanvragen.

Wat is de compensatie transitievergoeding?

Als u uw werknemer ontslaat of zijn contract niet verlengt, dan heeft deze werknemer recht op een transitievergoeding. In sommige situaties kunt u compensatie krijgen voor de betaalde vergoeding. Dit geldt bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfsbeëindiging. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kon u met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor dienstverbanden die waren geëindigd op of na 1 juli 2015.

Sommige werkgevers kregen geen compensatie

Werknemers hadden wel recht op een transitievergoeding als de verplichte termijn van loondoorbetaling bij ziekte (2 jaar of 104 weken) vóór 1 juli 2015 was verstreken en het dienstverband op of na 1 juli 2015 was beëindigd. Maar werkgevers die een transitievergoeding hadden betaald, kregen in deze situatie geen compensatie voor de vergoeding.

Uitspraak

De Centrale Raad van Beroep heeft op 1 juni 2022 bepaald dat werkgevers wel recht hebben op compensatie van de transitievergoeding als de verplichte termijn van loondoorbetaling bij ziekte vóór 1 juli 2015 was verstreken.

Gevolgen van deze uitspraak

Is deze situatie op u van toepassing? En had u al een aanvraag ingediend? Als u van ons een beslissing heeft ontvangen dat u recht had op compensatie maar wij deze niet uitbetalen, dan wijzigt die beslissing niet meer door de uitspraak. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten dat wij herhaalde aanvragen niet opnieuw mogen beoordelen.

Heeft u nog niet eerder een aanvraag ingediend en heeft u langer dan 6 maanden geleden de volledige transitievergoeding betaald? Dan is een nieuwe aanvraag te laat, omdat de aanvraagtermijn inmiddels is verstreken.

Meer informatie over de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Nieuwsbrief Werkgevers

Ontvang elke maand de nieuwsbrief en mis geen belangrijke informatie over o.a. tegemoetkomingen en wet- en regelgeving.

Meld u hier aan

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten