Ontslag

Als uw werkgever u wil ontslaan, kunt u er voor kiezen akkoord te gaan met uw ontslag. U en uw werkgever regelen het ontslag dan onderling. Dit kan op 2 manieren gaan: ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. Hieronder leest u daar meer over.

Gaat u niet akkoord met uw ontslag, dan moet uw werkgever een ontslagprocedure starten. Afhankelijk van de reden voor ontslag moet hij een ontslagvergunning aanvragen bij UWV of moet hij de kantonrechter vragen uw arbeidsovereenkomst te ontbinden. Behalve als uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afloopt, u op staande voet ontslagen wordt of als u nog in uw proeftijd zit.

Er geldt alleen een proeftijd als u en uw werkgever dat schriftelijk hebben afgesproken.

Uw werkgever kan tijdens de proeftijd de arbeidsovereenkomst op ieder moment opzeggen, ook als u ziek bent. Hij hoeft daarvoor geen toestemming te vragen aan UWV of de kantonrechter. Ook hoeft hij bij ontslag tijdens uw proeftijd geen rekening te houden met een opzegtermijn.

Als u ontslagen wordt, heeft u meestal recht op een WW-uitkering. Ook als u akkoord bent gegaan met het ontslag. Als u akkoord gaat met uw ontslag terwijl u ziek bent, heeft u meestal geen recht op een uitkering. 

Wanneer u zelf ontslag neemt of wanneer het ontslag uw eigen schuld was, heeft u meestal geen recht op een WW-uitkering.

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact
Terug naar boven

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten