Personeelstekorten terug in de horeca

geplaatst op 15 oktober 2021

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. Vooral tijdens de lockdowns nam het aantal banen in de horeca sterk af. Waar er voor corona nog 424 duizend werknemers in de horeca werkten waren dit er in februari 2021 nog 305 duizend. In de loop van het jaar kon de horeca steeds meer open en profiteerde de sector van de economische groei. Halverwege dit jaar nam het aantal banen daarom weer toe naar 400 duizend. Tegelijkertijd ontstonden ook weer tekorten aan onder meer barpersoneel en koks.

Net als het aantal banen golft het aantal WW-uitkeringen aan mensen uit de horeca sinds begin 2020 flink. Met een piek van 27 duizend WW’ers eind januari 2021. In eerste instantie waren het vooral jongere werknemers uit deze sector die in de WW kwamen, maar oudere leeftijdsgroepen volgden snel. Een deel van de WW’ers uit de horeca vond in 2020 ander werk, en meer dan de helft daarvan keerde terug in de horeca. Bij de jongeren lag dat aandeel nog iets hoger.

Sterke toename vacatures in 2021

Door de coronacrisis is het aantal vacatures in de horeca in 2020 meer dan gehalveerd in vergelijking met 2019. In de winter van 2020 werd de laagste stand bereikt van 6 duizend vacatures, gevolgd door een spectaculair herstel in de eerste helft van 2021 met naar schatting 29 duizend openstaande vacatures.

Personeelstekorten terug van weggeweest

Voor corona kampte de horeca met personeelstekorten. Nu het beter gaat komen ook die tekorten terug en belemmeren het herstel. Er zijn tekorten aan barpersoneel, medewerkers bediening horeca, (zelfstandig werkende) koks en ondersteunend personeel in de keuken. Maar ook wel voor leidinggevende functies als hoofd bedrijfsrestaurant, manager restaurant of food & beverage manager. Werkgevers zullen extra hun best moeten doen om personeel te vinden en te houden en dat betekent betere kansen voor werkzoekenden.

Barometer Horeca

UWV heeft een barometer (pdf, 276 kB) gemaakt met daarin de laatste ontwikkelingen in de sector. In de barometer staan bijvoorbeeld WW-cijfers, de ontwikkeling van het aantal vacatures en de verwachtingen van de ondernemers in de sector.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten