Alle gegevens zijn afkomstig uit een vragenlijstonderzoek onder werknemers die zich eind 2014 ziek hebben gemeld en tenminste negen maanden ziek waren (‘Weg naar de WIA’). Deze werknemers zijn twee keer (een en anderhalf jaar na ziekmelding) geïnterviewd.

De belangrijkste conclusies uit het artikel zijn:

  • Er is geen verschil in kans op volledige betermelding of gedeeltelijke werkhervatting binnen een jaar, dan wel anderhalf jaar na ziekmelding tussen werknemers van eigenrisicodragers voor de WGA en werknemers van publiek verzekerde werkgevers.
  • De werknemers-enquête laat geen verschil zien in ervaren begeleiding door de eigenrisicodragende werkgever en de publiek verzekerde werkgever. Ook de tevredenheid van de werknemers met de begeleiding verschilt niet tussen deze twee groepen.
  • Bij anderhalf jaar ziekte verwachten werknemers van eigenrisicodragers even vaak als werknemers van publiek verzekerde werkgevers een aanspraak te doen op een WIA uitkering.

Het Weg-naar-WIA vragenlijstonderzoek is tot nu toe 3 keer gehouden, in 2007, 2012 en 2015. Dit UWV Kennisverslag is gebaseerd op de metingen bij langdurig zieke werknemers van het derde Weg‑naar‑WIA‑onderzoek. In mei 2017 verscheen het UWV Kennisverslag 2017-4 Werkhervatting langdurig zieke vangnetters.

De data van dit onderzoek zijn beschikbaar voor onderzoeksinstellingen via het Dans-archief. Er zijn ook tabellenboeken verschenen van het derde Weg‑naar‑WIA‑onderzoek met de uitkomsten van: