Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen 2014-III

Publicatiedatum: 21 aug 2014

De notitie Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen geeft aan welke betekenis de meest recente economische ontwikkelingen hebben voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

De economie groeide in het tweede kwartaal van 2014. De groei wordt gedragen door de export van goederen en diensten. Maar ook de consumptieve uitgaven van consumenten zijn minder ongunstig. De vraag naar arbeid reageert met vertraging op de economie, waardoor we dit jaar nog te maken hebben met een banenkrimp.  Verbeteringen op de arbeidsmarkt zijn echter ook al zichtbaar: het aantal vacatures is in het tweede kwartaal is opnieuw toegenomen, het aantal uitzenduren groeit, het aantal faillissementen – hoewel het op een hoog niveau ligt – is dalend en het aantal door UWV verleende ontslagvergunningen is minder groot dan een jaar geleden.

Vertrouwensindicatoren staan in het tweede kwartaal gunstig. En de vooruitzichten voor de economie en de arbeidsmarkt van het komende jaar zijn positief. De economische instituten gaan uit van een lager aantal werklozen. Natuurlijk zijn deze prognoses zijn – denk maar aan de gevolgen van een mogelijke escalatie van de onrust in Oekraïne – met onzekerheden omgeven.


Download: Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen 2014-III (pdf, 487 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten