In 2021 hebben we daarvoor de basis gelegd. We zijn toen gestart met het opzetten van publiek-private regionale mobiliteitsteams in alle 35 arbeidsmarktregio’s van UWV. In deze teams werken we samen met gemeenten, sociale partners, werkgeversservicepunten, Leerwerkloketten, uitzendbureaus, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en onderwijsorganisaties. Zo kunnen we arrangementen op maat samenstellen om werkloosheid te voorkomen of om een uitkeringssituatie zo kort mogelijk te houden.

In de regionale mobiliteitsteams kunnen we gebruikmaken van elkaars dienstverlening. Zo voorkomen we uitval en werkloosheid. We kunnen alle werkzoekenden – met of zonder uitkering – naar krapteberoepen toe leiden door ze om- en bijscholing te bieden. Op die manier ontstaat mobiliteit op de arbeidsmarkt, waardoor er weer banen vrijkomen voor de 1 miljoen mensen die moeilijk werk kunnen vinden. We willen deze samenwerking verduurzamen in regionale mobiliteitscentra. Daarvan zijn er inmiddels enkele operationeel.

Belangrijke rol in het streven naar preventie is ook weggelegd voor onze 35 regionale werkgeversservicepunten. Zij vormen steeds meer één herkenbaar gezamenlijk publiek aanspreekpunt voor werkgevers. Onze adviseurs ondersteunen werkgevers bij het vinden, behouden of naar ander werk bemiddelen van personeel. Door hun contacten signaleren zij ook baankansen voor de werkzoekenden die zich bij de regionale mobiliteitsteams melden.

We bieden om- en bijscholing aan werkzoekenden, bijvoorbeeld door scholingsbudgetten. Met werkgevers sluiten we landelijke en regionale arrangementen af om werkenden en werkzoekenden door scholing geschikt te maken voor vacatures. Verder investeert UWV in alle regio’s in Leerwerkloketten. Dit zijn samenwerkingsverbanden met gemeenten en het onderwijs. Daarin helpen we werkenden, werkzoekenden, scholieren en werkgevers op het gebied van leren en werken.

Onze dienstverlening is er ook op gericht om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen en te houden. Op basis van gesprekken bepalen we welke dienstverlening voor hen passend is. Met Wajongers onderhouden we ook contact nadat zij bij een werkgever zijn geplaatst. Op deze manier proberen we uitval te voorkomen.