Vanaf vandaag konden volwassenen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Zij kunnen deze subsidie aanvragen bij UWV en gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Deze subsidie is een laagdrempelig middel voor burgers in Nederland om hun positie te versterken en zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

De grote belangstelling toont aan dat de STAP-regeling voorziet in een grote behoefte. Sinds de start van de regeling vanochtend zijn de eerste aanvragen inmiddels goedgekeurd. Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld.

STAP-budget aanvragen kan via het digitale portaal bij UWV en veilig met DigiD. Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro (inclusief btw), zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Dit jaar zijn er vanaf 1 maart 2022 vijf aanvraagtijdvakken – om de twee maanden – waarin het STAP-budget kan worden aangevraagd. In totaal is er dit jaar circa 160 miljoen euro beschikbaar voor meer dan 160.000 toekenningen, afhankelijk van de gemiddelde hoogte van het aangevraagde STAP-budget. Vanaf volgend jaar loopt dit budget op tot 200 miljoen euro verdeeld over 6 tijdvakken.