Vluchtelingen Oekraïne mogen langer werken zonder werkvergunning

geplaatst op 02 maart 2023

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland blijven werken zonder werkvergunning. De richtlijn die dit mogelijk maakt is verlengd. Ze kunnen met een sticker of pasje tonen dat zij onder de richtlijn vallen.

Werken toegestaan door Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht om te werken in Nederland omdat ze vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Deze richtlijn liep tot 4 maart 2023 en is verlengd voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Als werkgever hoeft u het alleen bij ons te melden als u een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt.

Verlengd tot 4 maart 2024 bij Oekraïense nationaliteit

Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit mogen tot 4 maart 2024 in Nederland blijven door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij hebben een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waarin dit staat. De brief moeten zij kunnen laten zien samen met de sticker of het pasje (O-document) dat zij eerder hebben gekregen van de IND.

Verlenging voor andere vluchtelingen uit Oekraïne

Voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit (derdelanders) geldt het volgende:

  • Vluchtelingen met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 maart 2024 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen van de IND een O-document waarop dit staat.
  • Vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 september 2023 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen ook een O-document van de IND waarop dit staat.

Meld een Oekraïense vluchteling aan die u in dienst neemt

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Nieuwsbrief Werkgevers

Ontvang elke maand de nieuwsbrief en mis geen belangrijke informatie over o.a. tegemoetkomingen en wet- en regelgeving.

Meld u hier aan

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten