Soms is al snel duidelijk dat u nooit meer kunt werken. U kunt dan vervroegd een WIA-uitkering aanvragen.

U mag de uitkering na minimaal 3 weken ziekte aanvragen. Maar doe dit wel voordat u 68 weken ziek bent. Dat is na ongeveer 1 jaar en 3 maanden ziekte.

  • Heeft u geen werkgever meer en is uw ex-werkgever geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Neem dan contact met ons op.
  • Heeft u wel een werkgever of is uw (ex-)werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Vraag uw bedrijfsarts dan om een 'Verklaring bedrijfsarts'. Dit is het enige document dat u meestuurt met uw vervroegde WIA-aanvraag.

Als u de 'Verklaring bedrijfsarts' nog niet heeft

Vraagt u vervroegd een WIA- uitkering aan, maar heeft u de 'Verklaring bedrijfsarts' nog niet? Vraag dan toch de WIA-uitkering aan. Geef bij de aanvraag aan waarom u de verklaring nog niet heeft.

Let op: Vraag alleen vervroegd een WIA-uitkering aan als uw bedrijfsarts heeft aangegeven dat u niet meer kunt werken en niet meer beter wordt. U mag de vervroegde aanvraag maar 1 keer doen.

Als u vervroegd WIA aanvraagt mag uw werkgever u de eerste 2 jaar van uw ziekte niet ontslaan. Dit is het opzegverbod. Tijdens het opzegverbod betaalt uw werkgever uw loon door. Hij mag het bedrag van uw uitkering aftrekken van het loon dat hij u doorbetaalt.

Aanvragen WIA-uitkering