Als u schade heeft geleden door een fout van UWV, kunt u schadevergoeding vragen. Wij kijken dan of uw verzoek voldoet aan alle onderstaande voorwaarden.

Schade is de schuld van UWV

De verkeerde beslissing moet onze schuld zijn. Dit is niet het geval als u bijvoorbeeld verkeerde informatie aan ons heeft gegeven. Of als u informatie heeft achtergehouden.

Wat is de schade?

U moet echt schade hebben en dit kunnen aantonen. Het kan financiƫle schade zijn, maar ook lichamelijk of geestelijke schade (smartengeld). Smartengeld wordt in Nederland niet vaak gegeven.

Schade moet het gevolg zijn van de beslissing

Uw schade moet duidelijk te maken hebben met de verkeerde beslissing of actie van UWV. Bijvoorbeeld als u recht had op een uitkering, maar deze door onze fout niet is betaald. U krijgt dan achteraf in 1 keer een nabetaling van de uitkering over een aantal jaren. Door deze nabetaling moet u meer belasting betalen, dan wanneer u de uitkering per maand en in het juiste jaar had gekregen. UWV moet deze schade dan vergoeden.

Uitzonderingen

Ook als uw verzoek aan alle voorwaarden voldoet, hoeven wij soms geen schadevergoeding te betalen. Bijvoorbeeld als u niet of niet genoeg heeft geprobeerd de schade te beperken. Dan hoeven wij de schade niet te vergoeden. Of wij hoeven maar een deel van de schade te vergoeden, omdat de schade voor een deel uw schuld is.