SEO economisch onderzoek brengt in opdracht van UWV de kenmerken van ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en van hun onderneming in kaart. Hoe ziet hun inkomenspositie eruit en hoe hebben de ondernemingen en het inkomen uit onderneming zich over de jaren heen ontwikkeld? In hoeverre verschillen pure ondernemers (met alleen inkomsten uit onderneming) van hybride ondernemers (met ook inkomsten uit loondienst) en werknemers (alleen inkomsten uit loondienst)?
In 2019 zijn 4,1% van de Wajongers met arbeidsvermogen en 5,8% van de WGA’ers ondernemers. Dat zijn respectievelijk 4.600 en 11.600 personen. De resultaten in deze rapportage bevestigen dat steeds meer WGA’ers en Wajongers werkzaam zijn als ondernemer en dat 40-50% dat ook voor meerdere jaren blijft doen (‘succesvol’). Ze doen dit voor een deel naast werk in loondienst (25-33%) en, zoals verwacht, meestal naast de uitkering. Het gemiddelde inkomen uit zelfstandige werkzaamheden is tussen de € 5.000 en € 11.000 in 2019. Voor zover dat beoordeeld kan worden op basis van de beschikbare data, lijken de meeste WGA’ers en Wajongers die werkzaam zijn als ondernemer dit te doen zonder ondersteuning van UWV.
In de Kennisagenda 2022–2025 is aangekondigd dat UWV onderzoek gaat doen naar de motieven, de ervaringen en de begeleidingsbehoefte van ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De kennis die daaruit voortkomt, kan UWV gebruiken om passende dienstverlening in te richten voor uitkeringsgerechtigden die vanuit of met behoud van hun arbeidsongeschiktheidsuitkering willen (gaan) werken als zelfstandig ondernemer.