UWV breidt het aantal plekken waar sociaal-medische beoordelingen worden gedaan in een Sociaal Medisch Centrum (SMC) uit van twee naar vier. Naast Heerlen en Tilburg fungeren nu ook Breda en Rijnmond (kantoren Rotterdam en Dordrecht) als proeftuin voor het zogeheten regiemodel, een nieuwe werkwijze voor sociaal-medische dienstverlening. De eerste ervaringen met het regiemodel in Heerlen en Tilburg zijn bemoedigend, met de uitbreiding van het aantal proeftuinen wil UWV nog meer informatie en leerervaringen ophalen voor de uiteindelijke evaluatie.

De vraag naar sociaal-medische beoordelingen is al jaren groter dan UWV aankan. Door die mismatch tussen vraag en aanbod van sociaal-medische dienstverlening ontstaan achterstanden waardoor uitkeringsgerechtigden niet de benodigde beoordeling en begeleiding naar werk krijgen en de werkdruk bij UWV onaanvaardbaar hoog is geworden.

In de Kamerbrief ‘Toekomst sociaal medisch beoordelen’ worden verschillende maatregelen gepresenteerd om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de mismatch op lange termijn. Een van de oplossingsrichtingen is een SMC waar gewerkt wordt met een regiemodel: medewerkers werken in een multidisciplinair team onder regie en verantwoordelijkheid van de verzekeringsarts; zij bepalen zelf met elkaar hoe het beoordelingsproces en de re-integratie-inspanningen worden ingericht binnen de geldende kaders. Samen kijken ze wat een cliënt nodig heeft.

Doel van de nieuwe werkwijze is een betere aansluiting bij de wensen en behoeften van de uitkeringsgerechtigden. Dat heeft naar verwachting een positief effect op het werkplezier van de medewerkers en biedt de mogelijkheid om met hetzelfde aantal artsen meer cliënten te beoordelen en te begeleiden.

Om ervaring op te doen met het regiemodel is UWV vorig jaar gestart met proeftuinen in Heerlen en Tilburg. De eerste bevindingen zijn positief, zo laat een tussenevaluatie zien. Medewerkers werken met veel enthousiasme met elkaar samen in een SMC en ervaren de korte lijnen als prettig.

Ronald Broeders, directeur Innovatie en Professionalisering van de Divisie Sociaal Medische Zaken, is tevreden met de uitkomsten tot nu toe: ‘Als directie hebben we veel waardering voor de enorme inzet van de medewerkers en het vele werk dat is verricht sinds de aanvang van de SMC-proeftuinen. De eerste resultaten zijn bemoedigend en hoopvol, voor zowel de medewerkers als de cliënten. Daar doen we het uiteindelijk voor: maatwerk in dienstverlening.’

De eerste bevindingen laten ook verschillen zien tussen de deelnemende kantoren, die onder meer te maken hebben met de startsituatie, zoals de kantoorgrootte en de artsencapaciteit. Om uiteindelijk een goed besluit te kunnen nemen over een eventuele verdere uitbreiding van de SMC’s is het belangrijk om nog meer informatie te verzamelen en bredere ervaring op te doen met het regiemodel. Daarom sluiten nu de kantoren in Rijnmond (Rotterdam en Dordrecht) en Breda aan als proeftuin.

Met de proeftuinen voor het regiemodel en een effectievere inzet van de verzekeringsarts bij de uitvoering van de Ziektewet werkt UWV hard aan maatregelen om de mismatch aan te pakken. Maar dat is niet voldoende, zo staat ook in de Kamerbrief. Om het probleem echt op te lossen zijn aanpassingen van wet- en regelgeving onontbeerlijk om zo de vraag naar sociaal-medische beoordelingen te verlagen. UWV is hierover in goed gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘De cliënt staat centraal, niet het proces. De cliënt voelt zich beter gehoord. En voor ons is het werk leuker geworden.’ Aldus een verzekeringsarts in Heerlen. Lees meer over de ervaringen van medewerkers met het werken in een Sociaal Medisch Centrum in de januari-uitgave van UWV Magazine Online.