Laura Boers, arbeidsmarktadviseur UWV: “WW’ers die werk vinden gaan meestal bij een werkgever of uitzendbureau aan de slag. Een klein deel gaat aan het werk als zelfstandige.” Het aandeel WW-ontvangers dat na afloop van de WW aan de slag ging als zelfstandige steeg van 2,5% in 2013 naar 2,8% in 2023. “Vooral het aandeel vrouwen dat als zelfstandige ging werken nam toe, van 1,7% in 2013 naar 2,5% in 2023. Verder kiezen veel managers ervoor om vanuit de WW aan de slag te gaan als zelfstandige. Mensen die vanuit de WW aan de slag gaan als zelfstandige zijn gemiddeld wat ouder dan personen die vanuit de WW in loondienst gaan.”
Voor mensen die vanuit de WW een eigen bedrijf willen beginnen bestaat een startersregeling. WW-ontvangers mogen dan maximaal 6 maanden alle uren besteden aan hun bedrijf zonder sollicitatieverplichting. De WW-uitkering wordt in die periode met 29% verlaagd. De afgelopen 2 jaar zijn ruim 8.000 mensen voor zichzelf begonnen met deze regeling. Ook steeds meer ontvangers van een Wajong- of een WGA-uitkering werken naast hun uitkering als zelfstandige. Het aandeel mensen met een Wajong-uitkering én arbeidsvermogen dat voor zichzelf begon steeg van ruim 1% in 2014 naar 5% in 2022. Het aandeel personen dat als zelfstandige werkt met een WGA-uitkering nam ook toe. Bij gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een WGA-uitkering steeg dit aandeel bijvoorbeeld van 5,9% in 2014 naar 9,2% in 2022.
In sommige sectoren is het gebruikelijk dat beroepen door zelfstandigen worden uitgevoerd. Dat komt vooral voor in de landbouw en visserij. In deze sector werken meer zelfstandigen dan werknemers. Ook beroepen in de persoonlijke dienstverlening, bijvoorbeeld kapper, worden vaak uitgevoerd door zelfstandig ondernemers. Hetzelfde geldt voor de beroepen sportinstructeur en kunstenaar. In zorg en welzijn ligt het aandeel zelfstandigen net onder het gemiddelde. Wél heeft deze sector met 378.000 het hoogste aantal banen van zelfstandigen.