Bij bewezen effectieve re‑integratiedienstverlening gaat het niet alleen om inzichten uit wetenschappelijk onderzoek maar ook om praktijkkennis en de ervaringen en voorkeuren van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarom doen we ook onderzoek naar het perspectief op re‑integratie en werk van cliënten en van professionals van UWV, gemeenten en re‑integratiebedrijven.
Bij de start van het kennisprogramma was er behoefte aan meer inzicht in het perspectief van de re‑integratieprofessional. Het gaat hierbij om inzicht in de afwegingen die deze professionals maken bij keuzes over de inzet van re‑integratiedienstverlening, in de factoren die daarop van invloed zijn en in eventuele verschillen tussen professionals van UWV, gemeenten en re‑integratiebedrijven. De gedachte hierachter is dat een gedeeld afwegingskader bijdraagt aan betere re‑integratiedienstverlening. Ook was er behoefte aan inzicht in de factoren die van invloed zijn op het ‘willen, kunnen en doen’ van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij re‑integratie en werk. Wat motiveert hun? En zijn ze wel in staat om te voldoen aan hetgeen van hen wordt verwacht?
De conclusie van het rapport Afwegingen bij re‑integratie en jobcoaching is dat er weinig verschil zichtbaar is in de factoren die de afwegingen van de re‑integratieprofessionals van de verschillende beroepsgroepen beïnvloeden Het onderzoek laat zien dat afwegingen worden beïnvloed door een groot aantal factoren en dat cliëntgerelateerde en individuele factoren van de professional de grootste rol spelen. Daarnaast worden veel afwegingen in een split second gemaakt; de professional is zich hier niet altijd van bewust. De onderzoekers doen aanbevelingen om professionals bewust bekwaam te maken door aandacht te vragen voor reflectie. Het onderzoek is uitgevoerd door Panteia, ZINZIZ en Muzus.