Direct naar inhoud

Inloggen

    Ziektewet-beoordeling eigenrisicodragers

    Ex-werknemers van eigenrisicodragers krijgen bij 1 jaar ziekte een Ziektewet-beoordeling door UWV. Wij beoordelen dan hun mogelijkheden om te werken. En hoeveel zij daarmee zouden kunnen verdienen. Daarna beslissen wij of de eigenrisicodrager de Ziektewet-uitkering wel of niet kan stoppen.

    Zo gaat de Ziektewet-beoordeling voor eigenrisicodragers

    De Ziektewet-beoordeling is bij 1 jaar ziekte. De ex-werknemer heeft dan 1 of 2 gesprekken. In het eerste gesprek bespreekt de ex-werknemer de lichamelijke en psychische klachten met de arts. Die bekijkt wat de ex-werknemer wel of niet kan. Komt er een tweede gesprek, dan kijkt de arbeidsdeskundige wat voor werk de ex-werknemer nog kan doen. En wat die daarmee kan verdienen.  

    Na deze gesprekken beslissen wij of de eigenrisicodrager mag stoppen met betalen van de Ziektewet-uitkering.  

    Alleen wij doen de Ziektewet-beoordeling, geen andere partij.

    Gegevens nodig

    Voor de Ziektewet-beoordeling hebben wij eerst een aantal gegevens nodig. De eigenrisicodrager en de ex-werknemer krijgen een brief waarin wij vragen om ons informatie te sturen. De werkgever ontvangt ook een formulier voor de arbodienst of bedrijfsarts. Lees meer op Doorgeven informatie Ziektewet-beoordeling eigenrisicodrager.

    Zodra wij alle gegevens hebben, beslissen wij of een Ziektewet-beoordeling nodig is. Als dat zo is, krijgt de ex-werknemer van ons een uitnodiging. 

    Ex-werknemer ontvangt beslissing

    De ex-werknemer ontvangt de beslissing over de Ziektewet-uitkering. De werkgever ontvangt een kopie. In de beslissing staat of de eigenrisicodrager de Ziektewet-uitkering wel of niet kan stoppen. 

    Wij sturen een rapport van het gesprek met de verzekeringsarts mee. De werkgever ontvangt daarvan geen kopie.  

    Als de ex-werknemer een gesprek met een arbeidsdeskundige heeft gehad, sturen we een rapport daarvan naar de ex-werknemer en naar de werkgever.  

    Beslissing: uitkering stopt

    Als de ex-werknemer meer dan 65% kan verdienen van het loon dat die verdiende voordat die ziek werd, dan stopt de Ziektewet-uitkering. De werkgever stopt met het betalen van de uitkering vanaf de datum die in de beslissing staat. 

    Opnieuw ziek binnen 4 weken na einde uitkering 

    Meldt de ex-werknemer zich binnen 4 weken na het einde van de Ziektewet-uitkering opnieuw ziek? Dan doen wij een nieuwe beoordeling.  
     
    Kan de ex-werknemer dan ondanks de ziekte meer dan 65% verdienen van het loon dat die eerder verdiende? Dan krijgt de ex-werknemer geen Ziektewet-uitkering.  

    Als uit de beoordeling blijkt dat de ex-werknemer 65% of minder kan verdienen, dan krijgt die wel opnieuw een Ziektewet-uitkering. 

    Na einde Ziektewet-uitkering: WW of bijstand 

    Als de Ziektewet-uitkering stopt, kan de ex-werknemer een WW-uitkering bij ons aanvragen. Of bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen

    Beslissing: werkgever betaalt Ziektewet-uitkering door

    Als uit de Ziektewet-beoordeling blijkt dat de ex-werknemer 65% of minder kan verdienen van het loon dat die verdiende voordat die ziek werd, dan betaalt de eigenrisicodrager de Ziektewet-uitkering door. Ook als de ex-werknemer helemaal niet meer kan werken. 

    De hoogte van de uitkering blijft gelijk. De ex-werknemer kan tot maximaal 2 jaar (104 weken) een Ziektewet-uitkering krijgen. 

    Vervolg Ziektewet-beoordeling eigenrisicodragers

    De gezondheid van de zieke ex-werknemer kan verbeteren. Daardoor kan de bedrijfsarts of de arbodienst vinden dat de belastbaarheid van de ex-werknemer is toegenomen.  

    De eigenrisicodrager kan ons dan vragen om een vervolg van de Ziektewet-beoordeling. Gebruik daarvoor dit formulier:  

    Wij beoordelen of de ex-werknemer nu wel meer dan 65% kan verdienen van het loon dat die verdiende voordat die ziek werd. En of de Ziektewet-uitkering kan stoppen. 

    Als blijkt dat de ex-werknemer het werk weer volledig kan doen, dan moet de werkgever de ex-werknemer beter melden. En hoeft die de Ziektewet-uitkering niet meer te betalen. 

    Beoordeling op later moment

    Wij doen de Ziektewet-beoordeling later in de volgende situaties: 

    • Het zwangerschapsverlof van de ex-werknemer is ingegaan tussen de 44e en 57e ziekteweek. En de ex-werknemer is na het verlof nog steeds ziek. 
    • De ex-werknemer was gedetineerd tussen de 44e en 57e ziekteweek. En na de detentie is de ex-werknemer nog steeds ziek. 
    • Het contract van de ex-werknemer stopt na minimaal 44 weken ziekte. De ex-werknemer krijgt dan een uitnodiging voor een Ziektewet-beoordeling zodra wij de ziekmelding hebben ontvangen. 

    Niet eens met beslissing

    Als de ex-werknemer of werkgever het niet eens is met onze beslissing, kan die bezwaar maken.  

    Uitstel met 6 maanden 

    Dit gebeurt als de ex-werknemer meer dan 65% van het maatmaninkomen verdient. Het maatmaninkomen is het loon dat iemand verdiende voordat die ziek werd.  

    Als de ex-werknemer dit loon verdient op de dag nadat die 1 jaar (52 weken) ziek is, dan stellen wij de beoordeling 1 keer met 6 maanden uit.  

    Deze 6 maanden gaan in op de eerste dag dat de ex-werknemer meer dan 65% van het maatmaninkomen is gaan verdienen. 

    De werkgever ontvangt een brief over dit uitstel met een kopie van de beslissing. Binnen 8 weken voor het einde van die 6 maanden doen wij een nieuwe Ziektewet-beoordeling.

    Heeft deze informatie u geholpen?

    Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?