Van half maart tot juni moesten horecazaken door de afgekondigde maatregelen hun deuren sluiten. Hierdoor gingen veel banen verloren. In juni en juli was het aantal vaste banen weer toegenomen doordat de horeca weer open kon en door het toeristische seizoen. Inmiddels mag de horeca door aangescherpte maatregelen opnieuw geen gasten ontvangen, voor minimaal 4 weken. Veel ondernemers grijpen terug op het bestellen en bezorgen van eten, alleen levert dat vaak niet de gewenste omzet op. De impact op de werkgelegenheid in de horeca is dan ook groot. Vooral het aantal oproepkrachten is in het voorjaar fors gedaald. Ook het aantal WW-uitkeringen is tussen maart en juni enorm gestegen, voor zowel keukenpersoneel als de bediening. De grafiek laat goed zien hoeveel nieuwe WW-uitkeringen er zijn bijgekomen ten opzichte van vorig jaar.
Het aantal vacatures in de horeca is flink afgenomen. In juni was er een kleine opleving van het aantal vacatures, omdat horecazaken onder bepaalde voorwaarden weer open mochten. De nieuwe maatregelen zullen deze opleving hoogstwaarschijnlijk teniet doen. Het effect is goed te zien in onderstaande grafiek: eind januari waren er meer dan 6.000 openstaande vacatures in de horeca. Eind september was dit aantal gedaald naar 2.000.
Door de huidige omstandigheden is het op dit moment moeilijker om werk te vinden in de horeca en catering. Door over te stappen naar een ander beroep kunnen werkzoekenden hun kans op een (nieuwe) baan vergroten. In de UWV-publicatie Overstapberoepen staan suggesties voor kansrijke beroepen om vanuit de horeca naar over te stappen. Dit overzicht is gemaakt op basis van overstappen die mensen in het verleden hebben gemaakt.