Afspraken Marokko en Nederland veranderd

geplaatst op 16 februari 2017

Nederland en Marokko hebben de afspraken over de hoogte van de WGA-vervolguitkering en de toeslag aangepast.

Wat zijn de nieuwe afspraken?

Voor personen die voor 1 oktober 2016 in Marokko zijn gaan wonen en die een WGA-vervolguitkering hebben, verandert er op dit moment niets. Heeft de persoon daarbij een toeslag van UWV? Dan verandert de hoogte daarvan mogelijk wel als er iets in het inkomen of de situatie verandert. Bijvoorbeeld als de persoon, of de partner ervan, gaat werken. Dan gaat de toeslag omlaag.

Van WGA-uitkering naar WGA-vervolguitkering

Heeft de persoon een WGA-uitkering die na 1 oktober 2016 is gewijzigd in een WGA-vervolguitkering? Dan wordt de uitkering verlaagd, omdat het leven in Marokko goedkoper is dan in Nederland. De uitkering wordt 10% lager dan de uitkering die hij zou krijgen als hij in Nederland zou wonen.

Als de persoon op of na 1 oktober 2016 naar Marokko verhuist

Is iemand na 1 oktober 2016 naar Marokko verhuisd en heeft hij een WGA-vervolguitkering? Of krijgt hij, na de verhuizing, een WGA-vervolguitkering in plaats van een WGA-uitkering? Dan wordt de uitkering in Marokko 10% lager dan de uitkering als de persoon in Nederland blijft wonen. Heeft hij ook een toeslag op die uitkering? Dan wordt de hoogte daarvan ook aangepast. De verlaging van de toeslag gaat in op het moment dat de persoon naar Marokko verhuist.

Wat betekent dit voor de SUAG-levering?

In eerdere berichten over dit onderwerp kon u lezen dat het gegeven ‘Percentage uitkering grondslag betaling’ bij die personen lager wordt vastgesteld. Dit is niet langer correct. UWV past de korting niet toe door verlaging van het effectieve uitkeringspercentage, maar door toepassing van de woonlandfactor behorende bij Marokko op de WGA-vervolguitkering. Deze woonlandfactor komt niet voor in de SUAG-levering. Daarmee verandert er dus niets aan de gegevens die worden geleverd in de SUAG-levering.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten