Loondispensatie is bedoeld voor werknemers met een Wajong-uitkering. En tijdelijk ook voor werknemers met een IVA-uitkering en werknemers met een Wajong-uitkering zonder arbeidsvermogen.

Bij loondispensatie betaalt de werkgever tijdelijk minder loon aan een werknemer die minder werk aankan dan de andere werknemers. Voorwaarde is dat de werknemer een Wajong-uitkering of een IVA-uitkering heeft.

De loondispensatie kan een half jaar tot 5 jaar duren. Verlenging is mogelijk, maar uiteindelijk moet de werknemer hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers. Bij de tijdelijke regeling voor mensen met een Wajong-uitkering zonder arbeidsvermogen en mensen met een IVA-uitkering geldt dat u de loondispensatie kunt aanvragen tussen april 2023 en 31 oktober 2026. De werknemer kan dan loondispensatie krijgen tot en met 21 april 2028.

Loonwaardebepaling

Een loonwaardebepaling is een onderzoek op de werkplek. Een arbeidsdeskundige van UWV komt op bezoek om de werkplek te bekijken. Tijdens het bezoek gaat deze in gesprek met de werkgever en de werknemer. Met dit onderzoek bepaalt UWV de loonwaarde van werknemers met een arbeidsbeperking ten opzichte van werknemers zonder beperking. Bekijk de video voor meer informatie.

Loondispensatie aanvragen

U vraagt loondispensatie aan met het formulier 'Aanvraag loondispensatie Wajong'. Een arbeidsdeskundige van UWV beoordeelt dan of uw werknemer minder werk kan doen door een ziekte of handicap. Met dit oordeel stelt de arbeidsdeskundige vast hoeveel loon u moet betalen.

Aanvragen loondispensatie