Als een werkgever een werknemer uit Oekraïne in dienst neemt, hoeft de werkgever geen werkvergunning aan te vragen als voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • De werknemer valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie.
  • De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst.
  • De werknemer heeft een burgerservicenummer (BSN).
  • De werknemer heeft een geldig paspoort, identiteitsbewijs of reisdocument.

De werkgever moet controleren of het paspoort, identiteitsbewijs of reisdocument echt en geldig is op edisontd.nl

Bij twijfel neemt de werkgever contact op met de Koninklijke Marechaussee of een ID-desk via het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID).

Een Oekraïense werknemer valt tot 4 maart 2025 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Dit is de datum tot wanneer een werknemer met de Oekraïense nationaliteit in Nederland mag werken zonder werkvergunning. Hierover heeft de werknemer een brief van de IND gekregen.

De brief van de IND moet een werknemer met de Oekraïense nationaliteit altijd kunnen laten zien. Samen met de sticker of het pasje (O-document) dat de vluchteling eerder heeft gekregen van de IND.

Een werknemer met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning, valt tot 4 maart 2025 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dit staat in de sticker of het pasje (O-document) dat de werknemer krijgt van de IND. De werknemer mag tot deze datum zonder werkvergunning in Nederland werken.

Als een werkgever een werknemer uit Oekraïne in dienst neemt die valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, moet de werkgever de werknemer bij ons aanmelden. Dit kan met het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’.

2 dagen nadat de werkgever deze melding gedaan heeft, kan de werknemer starten met werken.

Een werkgever die een werknemer uit Oekraïne in dienst heeft die valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, moet bij ons de volgende wijzigingen in het dienstverband melden:

  • De werknemer uit de Oekraïne blijft langer of korter in dienst.
  • De werknemer uit de Oekraïne krijgt een andere functie.

Dit doet u met het formulier 'Doorgeven wijziging bij tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne'. Andere wijzigingen hoeft de werkgever niet aan ons door te geven.

Een werknemer uit Oekraïne met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning valt sinds 5 maart 2024 niet meer onder bescherming van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het gaat bijvoorbeeld om een tijdelijke verblijfsvergunning voor werk of studie. De werknemer heeft een werkvergunning nodig om in Nederland te werken. Hierover heeft de werknemer een brief gekregen van de IND.

De werkgever hoeft een uitzendkracht uit Oekraïne niet bij ons aan te melden. Het uitzendbureau meldt de uitzendkracht bij ons aan.

De voorwaarden om zonder werkvergunning bij een werkgever te werken, zijn voor een uitzendkracht uit Oekraïne hetzelfde als voor een werknemer uit Oekraïne.

Een stagiair uit Oekraïne mag voor een opleiding stagelopen bij een werkgever als de stagiair onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie valt. De werkgever hoeft de stagiair niet bij ons aan te melden. Wel moet de werkgever met de stagiair en de onderwijsinstelling een stageovereenkomst afspreken.

Als een werkgever een opdracht geeft aan een zelfstandige (zzp’er) of een freelancer uit Oekraïne moet de werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen.