Een accountantsverklaring is een verklaring van een registeraccountant of een gecertificeerde accountants-administratieconsulent over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld uw jaarcijfers. Met deze verklaring toont u aan dat uw financiƫle administratie aan de wettelijke eisen voldoet. Stuur altijd een accountantsverklaring mee als wij daar om vragen. Als u geen verklaring meestuurt, wijzen wij uw aanvraag af en moet u uw voorschot terugbetalen. Uitgebreide informatie kunt u lezen in het Accountantsprotocol.

Verschillende soorten accountantsverklaringen

Er zijn 3 soorten accountantsverklaringen:

  1. Assurancerapport met een redelijke mate van zekerheid. Dit bevat een oordeel van de accountant.
  2. Assurancerapport met een beperkte mate van zekerheid. Dit bevat een conclusie van de accountant.
  3. Samenstellingsverklaring. Deze wordt verstrekt bij een aan assurance verwante opdracht.

Wat u nodig heeft

Als u een accountantsverklaring met uw aanvraag moet meesturen, heeft u daar het standaardformulier voor de accountantsverklaring voor nodig. Vraag uw accountant welk formulier u moet gebruiken. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.

Wat u moet doen

  • Download het standaardformulier en laat dit invullen door uw accountant. Zorg dat het document volledig en digitaal is ingevuld (dus niet met pen of potlood).
  • Gebruik alleen de bestanden die u hier kunt downloaden. Als u andere formulieren gebruikt, duurt het verwerken van uw aanvraag langer.
  • Sla de ingevulde accountantsverklaring op als een pdf-bestand van maximaal 4 MB.
  • Stuur het bestand mee met de aanvraag van de definitieve berekening.

Gebruik de nieuwste versie van het standaardformulier

Gebruik altijd de nieuwste versie van het standaardformulier. Als u een oude versie van een formulier met uw aanvraag meestuurt, duurt het verwerken van uw aanvraag langer. De nieuwste versies kunt u hier downloaden: