Accountantsverklaring of derdenverklaring

Of u een accountantsverklaring of derdenverklaring mee moet sturen met uw aanvraag van de definitieve berekening NOW, hangt af van de hoogte van uw voorschot en definitieve tegemoetkoming. Ook is het van belang of u een aanvraag als onderdeel van een groep of concern heeft gedaan. Bekijk het overzicht.

verklaringen-definitieve-berekening-now-1 (pdf, 46 kB)

In de volgende situaties is een accountantsverklaring verplicht:

  • Bij een voorschot van € 100.000 of meer.
  • Bij een definitieve tegemoetkoming van € 125.000 of meer (ongeacht de hoogte van het betaalde voorschot).
  • Als u onderdeel bent van een groep of concern. Hiervoor geldt: tel de bedragen van alle aanvragen (van de loonheffingennummers) binnen de groep of het concern bij elkaar op. Het totaalbedrag bepaalt of een accountants- of derdenverklaring nodig is.
  • Bij een aanvraag op werkmaatschappijniveau (omdat het concern of de groep onder de 20% omzetverlies komt). In deze situatie maakt het niet uit hoe hoog de tegemoetkoming of het voorschot is. Er is altijd een accountantsverklaring nodig.

In de volgende situaties is een derdenverklaring verplicht:

  • Bij een voorschot tussen € 20.000 en € 100.000.
  • Bij een definitieve tegemoetkoming tussen € 25.000 en € 125.000 (ongeacht de hoogte van het voorschot).

Heeft u vragen over de accountantsverklaring of derdenverklaring? Op de website van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vindt u meer informatie.

Gebruik de rekenhulp Simulatie NOW

Met de rekenhulp Simulatie NOW kunt u uitrekenen hoe hoog uw definitieve tegemoetkoming ongeveer wordt. Zo kunt u zien of u een accountantsverklaring of derdenverklaring nodig heeft.

Als u nog op een accountantsverklaring of derdenverklaring wacht

Wilt u een definitieve berekening aanvragen, maar wacht u nog op een accountantsverklaring of derdenverklaring? Doe ook dan uiterlijk 31 oktober uw aanvraag. Tijdens uw aanvraag volgt u deze stappen:

  • Antwoord ‘Nee, nog niet’ op de vraag of u al een accountantsverklaring of derdenverklaring heeft.
  • Bevestig met een vinkje dat u een verklaring heeft aangevraagd, of gaat aanvragen.
  • U kunt nu niet meer verdergaan in het formulier. Sluit daarom het formulier af in uw browser.

Als u het vinkje heeft gezet, ontvangt u binnen 10 dagen een bevestigingsmail op het e-mailadres dat u in de aanvraag heeft opgegeven. Hierin staat ook een link naar het formulier. Die link kunt u gebruiken tot en met 6 februari 2022. Doet u voor meerdere loonheffingennummers een aanvraag? Dan ontvangt u 1 bevestigingsmail.

Zodra u de accountantsverklaring of derdenverklaring heeft ontvangen, doet u de aanvraag opnieuw, via de link in de mail. Heeft u na 6 februari 2022 nog steeds geen definitieve berekening aangevraagd? Dan moet u het ontvangen voorschot volledig terugbetalen.