Mijn werknemer krijgt een kind

Heeft u een werknemer die zwanger is? Dan krijgt zij rond de bevalling een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV (WAZO). Deze uitkering vraagt u als werkgever aan bij UWV. U betaalt tijdens het verlof gewoon het loon door.

Hoelang duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof?

Het verlof van uw werknemer rondom de bevalling duurt ongeveer 16 weken. De verlofperiode kan iets korter of langer zijn. Dit hangt er van af of uw werknemer eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum. Uw werknemer gaat ongeveer 10 weken na de bevalling weer aan het werk.

Verlof bij adoptie of pleegzorg

Krijgt uw werknemer een adoptie- of pleegkind? Dan heeft hij recht op een adoptie- of pleegzorguitkering. U vraagt deze als werkgever aan bij UWV. Wij betalen de uitkering normaal gesproken aan u, terwijl u gewoon het loon doorbetaalt. De lengte van het verlof is maximaal 4 aaneengesloten weken.

Mijn werknemer werkt als zelfstandige

Werkt u in uw bedrijf met zelfstandigen, bijvoorbeeld freelancers? Als deze zwanger zijn stemmen zij natuurlijk de verlofperiode rondom de bevalling met u af. Maar zij moeten zelf bij UWV een zwangerschap- en bevallingsuitkering aanvragen (ZEZ). Net als bij een ‘gewone’ werknemer, duurt het verlof bij zelfstandigen minimaal 16 weken.

Kijk voor meer informatie op Mijn werknemer krijgt een kind.

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten