Zieke werknemer met AOW krijgt vanaf juli 6 weken loon

geplaatst op 01 juli 2023

Heeft u een werknemer in dienst die de AOW-leeftijd heeft bereikt? Vanaf 1 juli 2023 betaalt u deze werknemer nog 6 weken loon door bij ziekte. Voor AOW-gerechtigden die al voor 1 juli 2023 ziek waren, blijft 13 weken gelden.

Einde overgangsrecht

De wijziging gaat vanaf 1 juli 2023 in, omdat het overgangsrecht op de aangepaste Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd dan niet meer geldt. Wat er verandert door het vervallen van het overgangsrecht:

  • De re-integratieverplichting voor de werknemer met AOW-leeftijd die op of na 1 juli 2023 ziek wordt, gaat van 13 weken naar 6 weken.
  • Het recht op een Ziektewet-uitkering van een AOW-gerechtigde werknemer gaat van 13 weken naar 6 weken.
  • U mag werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt ontslaan als zij 6 weken ziek zijn en het herstel niet binnen een periode van 6 weken wordt verwacht.

Aantrekkelijker om oudere werknemers aan te nemen

Op 1 januari 2016 is de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd ingegaan. Deze wet maakt het voor werkgevers aantrekkelijk om oudere werknemers aan te nemen. Om te voorkomen dat dit nadelig is voor werknemers die geen recht hebben op AOW, kwam er een overgangsmaatregel. Uit onderzoek blijkt nu dat deze groep jongere werknemers door Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd niet moeilijker aan een baan komt. Daarom is het overgangsrecht op 1 juli beëindigd.

Lees meer over loondoorbetaling voor een zieke werknemer met AOW

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Nieuwsbrief Werkgevers

Ontvang elke maand de nieuwsbrief en mis geen belangrijke informatie over o.a. tegemoetkomingen en wet- en regelgeving.

Meld u hier aan

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten