Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne

geplaatst op 01 april 2022

Voor vluchtelingen uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Als u iemand uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat wel melden bij UWV.

Vrijstelling met terugwerkende kracht

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hierdoor hebben zij het recht om te werken in Nederland zonder werkvergunning. De vrijstelling geldt vanaf 1 april 2022 en werkt terug tot en met 4 maart 2022.

Document van de IND

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een document van de IND waaruit blijkt dat ze onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Nog niet elke vluchteling heeft een document van de IND. Daarom geldt de vrijstelling tot en met 31 augustus 2022 voor alle Oekraïners die hun nationaliteit kunnen aantonen met bijvoorbeeld een paspoort.

Melding vooraf en overgangsperiode

Als u een iemand uit Oekraïne in dienst wilt nemen, meldt u dat bij ons met het formulier Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne. De werknemer kan 2 werkdagen nadat de melding is gedaan starten met werken. Tot en met 15 april 2022 geldt hiervoor een overgangsperiode. Werknemers uit Oekraïne die op of na 4 maart 2022 bij u zijn gestart met werken, kunt u tot en met 15 april 2022 ook achteraf melden.

Lees meer over de vrijstelling voor vluchtelingen uit Oekraïne

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Nieuwsbrief Werkgevers

Ontvang elke maand de nieuwsbrief en mis geen belangrijke informatie over o.a. tegemoetkomingen en wet- en regelgeving.

Meld u hier aan

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten