Pas op met proefplaatsing chauffeurs goederenvervoer

geplaatst op 22 november 2017

Chauffeurs in het goederenvervoer kunnen niet op proefplaatsing vrachtwagen rijden. Dat komt doordat er bij proefplaatsing nog geen sprake is van een dienstbetrekking.

Een chauffeur in het goederenvervoer moet altijd een verklaring van dienstbetrekking hebben van zijn werkgever. Dit is een bewijs dat de chauffeur in dienst is van een ondernemer met een geldige vergunning.

Iemand op proefplaatsing is niet in dienst, omdat er bij proefplaatsing nog geen sprake is van een dienstbetrekking. Als u iemand op proefplaatsing in het goederenvervoer laat rijden, riskeert u als werkgever een boete.

Verschil goederenvervoer en eigen vervoer

Deze regel geldt voor het goederenvervoer, niet voor eigen vervoer. Het is eigen vervoer als het vervoer niet de kerntaak van de onderneming is. Bijvoorbeeld een stomerij die kleding van klanten ophaalt en bezorgt om ze in het bedrijf te gaan stomen. Of een schildersbedrijf dat met eigen materiaal naar de plaats van het werk rijdt. Dan is er sprake van eigen vervoer, en is voor de chauffeur geen verklaring van dienstbetrekking nodig.

Meer informatie

Op www.kiwa.nl vindt u meer informatie over vergunningen en over de verklaring van dienstbetrekking. Op uwv.nl kunt u meer lezen over proefplaatsing.

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Nieuwsbrief Werkgevers

Ontvang elke maand de nieuwsbrief en mis geen belangrijke informatie over o.a. tegemoetkomingen en wet- en regelgeving.

Meld u hier aan

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten