Krapteberoepen: 5 tips voor het vinden van geschikte kandidaten

geplaatst op 09 maart 2017

Uit onderzoek van UWV blijkt dat het personeelstekort in de sectoren techniek en ICT, zorg, bouw en onderwijs zal toenemen. Beroepen waarvoor het lastig is personeel te vinden, noemen we krapteberoepen. Om u te helpen meer geschikte kandidaten te vinden voor krapteberoepen, hebben wij en top 5 van tips klaarstaan.

Tip 1: Bied een kandidaat bij- of omscholing

De kans op werk in krapteberoepen is voor werkzoekenden vaak groot. Voorwaarde is wel dat zij voldoen aan de eisen die u als werkgever stelt. Daarvoor is vaak om- of bijscholing nodig.
Als een goede kandidaat nog bepaalde kennis mist voor de functie, kijk dan of hij een opleiding of cursus kan volgen. Voor sommige werkzoekenden vergoedt UWV gedeeltelijk de kosten van een opleiding. 

Tip 2: Bekijk de eisen in de functieomschrijving nog eens kritisch

Bedenk welke eisen voor de functie gewenst zijn maar niet echt nodig. Zonder deze eisen kan iemand met een lagere of andere opleiding het werk ook doen. Of iemand met veel werkervaring. 

Tip 3: Splits de vacature

Misschien kunt u de vacature splitsen in twee deeltijdbanen. Of u splits de vacature zodat er een duobaan ontstaat. Parttime werken is voor veel werkzoekenden aantrekkelijk. Denk aan herintreders, studenten, oudere werknemers of werknemers met een arbeidsbeperking. 

Tip 4: Kijk over de grens en werf personeel in Europa

Als u in Nederland geen geschikt personeel vindt, kunt u gaan werven in andere landen. EURES is het Europese netwerk dat de mobiliteit van werknemers in de Europese Economische Ruimte (EER) bevordert. UWV is partner van EURES (EURopean Employment Services). Lees wat EURES voor u kan betekenen bij het zoeken naar personeel in Europa. EURES heeft daarnaast een handig stappenplan als u wilt werven in Europa.

Tip 5: Vraag kosteloos advies bij het WerkgeversServicepunt

Niet iedereen is zomaar geschikt voor een krapteberoep. Het gaat vaak om beroepen waarvoor een specifieke opleiding is vereist. Het WerkgeversServicepunt kan u gratis advies en ondersteuning geven bij de werving en selectie van personeel. Het is een samenwerking van onder andere gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen en andere partijen. Neem contact op met een vestiging in uw regio.

Handig: overzichten van krapteberoepen

Bent u benieuwd welke krapteberoepen er allemaal zijn? UWV laat op landelijk en regionaal niveau zien om welke beroepsgroepen het gaat.

Bekijk de overzichten met krapteberoepen:

Op landelijk niveau
In de regio


Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Blijf op de hoogte

Meld u nu aan voor de maandelijkse Nieuwsbrief Werkgevers.

Aanmelden nieuwsbrief

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten