U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Meerlingenverlof: houd rekening met langere duur

geplaatst op 13 oktober 2016

Een medewerker die zwanger is van een twee- of meerling, gaat eerder met zwangerschapsverlof dan bij een gewone zwangerschap. Soms duurt het totale verlof langer dan 16 weken. We adviseren u om daar rekening mee te houden. Ook vanwege de eventuele vervanging die u regelt.

Het zwangerschapsverlof van werknemers die een twee- of meerling verwachten, gaat eerder in dan bij werknemers die zwanger zijn van 1 kind: tussen 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. In totaal hebben zij recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof van minimaal 16 weken (waarvan altijd minimaal 10 weken bevallingsverlof). 

Hoelang kan het verlof duren?

De lengte van het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen hangt af van 2 dingen:

  • het moment waarop uw werknemer het verlof laat ingaan;
  • de werkelijke bevallingsdatum.

De werkelijke bevallingsdatum wordt gebruikt om de duur van het verlof na de bevalling te berekenen (bevallingsverlof). Dit gebeurt door het genoten zwangerschapsverlof af te trekken van het totale minimumverlof van 16 weken. Er kan maximaal 6 weken worden afgetrokken. Hoe dichter de werkelijke bevallingsdatum ligt bij de uitgerekende datum, en hoe eerder het zwangerschapsverlof is ingegaan, des te groter de kans dat de werknemer op het moment van bevallen al meer dan 6 weken zwangerschapsverlof heeft gehad. De kans is dan dus groter dat haar totale verlof daardoor langer dan 16 weken duurt. Ze heeft immers na de bevalling altijd recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. 

Kans op het langste verlof

Het is voor uw werknemer dus het gunstigst als zij 10 weken voor de dag na de uitgerekende datum haar zwangerschapsverlof laat ingaan, en de werkelijke bevallingsdatum zo dicht mogelijk bij de uitgerekende datum ligt (of er precies op of erna). Alleen als zij 10 weken voor de dag na de uitgerekende datum met verlof gaat, en op of na de uitgerekende datum  bevalt, heeft zij in totaal recht op 20 of meer weken verlof.

In de praktijk

Vaak worden meerlingen echter te vroeg geboren dan op of na de uitgerekende datum. Daardoor kan het voorkomen dat het meerlingenverlof niet langer is dan een gewoon verlof. Houd hier rekening mee, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. En bespreek het op tijd met uw werknemer. 

Informatie over meerlingenverlof voor uw zwangere werknemer
Bekijk de rekenvoorbeelden

Klantenservice

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Klantenservice

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief werkgevers.

Aanmelden nieuwsbrief

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten