U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Eigenrisicodrager blijven? Stuur voor 31 december uw garantieverklaring in

geplaatst op 08 december 2016

Vanaf 1 januari 2017 gelden er nieuwe voorwaarden voor eigen risico dragen voor de WGA. Als u al eigenrisicodrager bent, en dit wilt blijven, dan moet uw garantieverklaring uiterlijk 31 december 2016 bij de Belastingdienst binnen zijn.

Met de nieuwe voorwaarden voor eigenrisicodragers wil de overheid de concurrentieverhoudingen tussen de private en de publieke verzekeringsmarkt verbeteren. Eigenrisicodragers dragen vanaf 1 januari 2017 zowel het risico voor vast als flexibel personeel.

Op tijd een garantieverklaring indienen

Bent u al eigenrisicodrager voor de WGA? En wilt u dit ook na 1 januari 2017 blijven? Dan moet u opnieuw een garantieverklaring indienen bij de Belastingdienst. Die moet uiterlijk 31 december 2016 bij de Belastingdienst binnen zijn. Download hiervoor de modelgarantieverklaring bij de aanvraag eigenrisicodragerschap voor de WGA op www.belastingdienst.nl.

Gevolgen als u de garantieverklaring niet op tijd indient

Dient u de nieuwe garantieverklaring niet op tijd in, dan bent u vanaf 1 januari 2017 geen eigenrisicodrager meer voor de WGA. U blijft dan nog wel verantwoordelijk voor de lopende uitkeringen en de re-integratie van uw zieke werknemers. Dit geldt tot de maximale termijn van 10 jaar, gerekend vanaf de eerste uitkeringsdag van de werknemer.

Als u de nieuwe garantieverklaring niet op tijd indient, dan zegt u daarmee voor de Belastingdienst uw eigenriscodragerschap op. U krijgt dan in januari een premiebeschikking van de Belastingdienst, waarin de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas is opgenomen. Het gevolg daarvan is dat u vanaf 1 januari 2017 voor 3 jaar publiek verzekerd bent bij UWV en de benodigde premies betaalt. U kunt dit pas na 3 jaar weer wijzigen. Deze gevolgen kunt u voorkomen door vandaag nog de modelgarantieverklaring in te dienen.

Vul vandaag nog de garantieverklaring in

Klantenservice

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Klantenservice

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief werkgevers.

Aanmelden nieuwsbrief

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten