Aanpassingen in de NOW-regeling

geplaatst op 20 mei 2020

Op woensdag 20 mei heeft het kabinet verschillende aanpassingen in de NOW-regeling bekendgemaakt. Hieronder leest u de aanpassingen.

Aanpassing in definitieve berekening

Als de loonsom van maart hoger is dan de loonsom van januari, dan gaan we voor de definitieve berekening uit van de loonsom van maart (en niet meer van januari). Hierdoor is de definitieve tegemoetkoming mogelijk hoger. Bij de berekening van het voorschot gaan we uit van de loonsom van januari. Dit kan nadelig zijn, bijvoorbeeld voor werkgevers in seizoensgebonden sectoren. Zij hebben soms een laag voorschot gekregen (of helemaal geen voorschot), omdat hun loonsom in januari laag is (of er is geen loonsom). Daarom wordt de definitieve berekening van de tegemoetkoming aangepast. Voor het ontvangen voorschot heeft de aanpassing geen gevolgen.

Aanpassing wegens overname van onderneming

De NOW-regeling sluit nu beter aan bij de daadwerkelijke omzet(daling) van ondernemingen die betrokken zijn geweest bij een overgang van onderneming. Werkgevers die een (onderdeel van een) onderneming hadden overgenomen voorafgaand aan de NOW bleken soms beperkte gebruik te kunnen maken van de regeling. Als deze werkgevers nog geen aanvraag hebben ingediend, dan kunnen zij dit alsnog doen tot en met 5 juni.

Eerste aanvraagperiode NOW verlengd tot en met 5 juni

Ook werkgevers die geen aanvraag NOW hebben ingediend omdat zij geen loonsom in januari hadden, kunnen dat tot en met 5 juni alsnog doen. Deze werkgevers kunnen geen voorschot krijgen, maar hebben mogelijk wel recht op een tegemoetkoming bij de definitieve afrekening. Werkgevers van wie de aanvraag NOW eerder is afgewezen omdat zij geen loonsom in januari hadden, kunnen niet opnieuw een aanvraag doen. UWV neemt met deze werkgevers contact op.

Tweede aanvraagperiode NOW

Het kabinet heeft ook een tweede aanvraagperiode van de NOW aangekondigd. De voorwaarden van deze tweede periode wijken op een aantal punten af van de eerste aanvraagperiode. Zodra de regeling definitief is vastgesteld, volgt hierover meer informatie op onze website. Eerder kunnen we uw vragen over de tweede aanvraagperiode NOW niet beantwoorden.

Lees ook het persbericht van het ministerie van SZW over de aanpassing en de verlenging van de NOW-regeling.

Naar de pagina over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Service & contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Service & contact

Nieuwsbrief Werkgevers

Ontvang elke maand de nieuwsbrief en mis geen belangrijke informatie over o.a. tegemoetkomingen en wet- en regelgeving.

Meld u hier aan

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten