Sociaal-medisch

Als arts bij UWV werk je aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Want dan zijn mensen op hun best. Ook draag je bij aan het ontwikkelen van medische kennis op het gebied van arbeid en gezondheid. Zo combineer je zinvol werk met inhoudelijke uitdaging. Bij UWV noemen wij dat zinhoud.

Werken bij UWV

Zoek je een baan als arts en wil je weten wat Sociale Geneeskunde zo bijzonder maakt? Loop dan een dag mee met een verzekeringsarts van UWV. Bekijk voor meer informatie de vacature. Neem vandaag nog contact op met een van onze recruiters.


Marcella Elbertsen, UWV
06 - 21 20 97 53
RecruitmentUWVteam@uwv.nl


Martine Henket, UWV
06 - 27 09 74 26
RecruitmentUWVteam@uwv.nl


Liv van Berkum, UWV
06 - 21 30 66 06
RecruitmentUWVteam@uwv.nl


Kijk voor meer informatie of verhalen van collega’s op werkenbijuwvalsarts.nl.


Stage semi-arts of coschap lopen

Er zijn diverse mogelijkheden om je semi-arts stage of coschap bij UWV te lopen. Neem hiervoor contact op met de contactpersoon op jouw faculteit of met een van onze recruiters.

Arbeid en gezondheid

Als arts bij UWV help je mensen zo goed mogelijk te functioneren in de maatschappij. En als werken niet mogelijk is, biedt UWV de zekerheid van een inkomen door een uitkering. Je beoordeelt zorgvuldig hoe belastbaar mensen zijn en wat hun arbeidsvermogen is.

Je krijgt te maken met de hele breedte en diepte van het medische vak. Alle ziektebeelden en prognoses passeren de revue. Je beoordeelt niet alleen medisch, maar doet dit vanuit de sociale context en binnen het wettelijk kader. Je bevindingen verwerk je tot een sociaal-medische beoordeling. Je bent verantwoordelijk voor een gezonde toekomst van de klant. Dankzij jouw expertise kan iemand straks weer verder.

Kennisontwikkeling

Je draagt bij aan de medische kennisontwikkeling op het gebied van arbeid en gezondheid. Op eigen initiatief of bij netwerkbijeenkomsten. Er zijn regelmatig lokale en landelijke bijeenkomsten voor artsen georganiseerd door artsen. Zo kun je jezelf professioneel volop ontwikkelen en verdiepen, om daarmee anderen te helpen. Dat is zinhoud in de praktijk.

Kenniscentrum

In 2005 richtte UWV, in samenwerking met het AMC, VUmc (nu Amsterdam UMC) en later ook UMCG het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG) op. Met als doel: het wetenschappelijk onderbouwen en bevorderen van de kwaliteit van verzekeringsgeneeskunde. De onderzoeksvragen komen rechtstreeks uit de eigen spreekkamer. De onderzoekers werken deels bij de universiteit en deels in de praktijk. Het KCVG biedt ook mogelijkheden aan artsen om te promoveren op basis van een eigen onderzoeksvoorstel. Met het kenniscentrum slaan we zo de burg tussen praktijk en wetenschap. Voor het onderzoeksprogramma, zie kcvg.nlDeze link gaat naar een externe url.

Charelle

Verzekeringsarts

‘Verzekeringsartsen houden zich niet alleen bezig met iemands gezondheid, maar ook wat die betekent voor zijn maatschappelijk functioneren.’

Stijn

Landelijk adviseur verzekeringsarts

‘Mensen worden op weg geholpen naar werk en daar is de beoordeling van de verzekeringsarts vaak doorslaggevend in.’

Het team

De verzekeringsarts en arbeidsdeskundige bepalen als team de mate van iemands arbeidsongeschiktheid. Dit vormt de basis voor de re-integratie en de hoogte van de eventuele uitkering. Wij doen deze sociaal-medische beoordeling namens de overheid of namens de gemeente.

Als verzekeringsarts beoordeel je de (medische) belastbaarheid van de klant. Als arbeidsdeskundige beoordeel je de mogelijkheden voor werk en ondersteuning, aan de hand van deze belastbaarheid. De teamsamenstelling bij UWV Sociaal Medische Zaken bestaat uit een verzekeringsarts met of zonder medische ondersteuner (Sociaal Medisch Verpleegkundige of Medisch Secretaresse), een arbeidsdeskundige, een teamondersteuner en re-integratiebegeleider en/of een proces begeleider, onder leiding van een manager SMZ. Dat gebeurt op 27 locaties in Nederland, die vanuit 12 districten worden aangestuurd. In totaal werken er ongeveer 4500 medewerkers bij het organisatieonderdeel Sociaal Medische Zaken.

vrouw-met-witte-blouse-540x360

Jouw perspectief

Een werkomgeving met mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei, eigen inbreng en ontwikkeling binnen diverse domeinen. Als arts krijg je een 4-jarige opleiding tot het specialisme verzekeringsgeneeskunde aangeboden, betaald door UWV. De nadruk ligt op directe toepassing van de theorie in de praktijk. Jouw werk vormt binnen de opleiding het vertrekpunt. De opleiding tot arbeidsdeskundige van UWV volgt het principe van werkplekleren. Net als bij de opleiding tot verzekeringsarts vormt jouw werk het vertrekpunt. Daarbij zijn er ruime mogelijkheden om je te ontwikkelen richting onderzoek & wetenschap, opleiding & onderwijs, management, specialisatie en beleid & advies.